Juhannuksena lääkärihelikoptereilla kiireisintä Kuopiossa

Laura Lindlof Uutiset, Yleinen

Juhannus työllisti lääkärihelikoptereita erityisesti pohjoisella toimialueella. FinnHEMSin Kuopion ja Oulun tukikohdissa kirjattiin kiireisin juhannus kolmeen vuoteen. Etelässä sen sijaan oli rauhallisempaa, vaikka sielläkin hälytyksiä tuli tavanomaista kesäviikonloppua enemmän. 

Juhannuksena vilkkainta oli Kuopion FH60-tukikohdassa, missä FinnHEMSin lääkärihelikopteri hälytettiin tehtävälle 41 kertaa. Se on 67 prosenttia enemmän kuin tavallisena kesäviikonloppuna ja 37 prosenttia enemmän kuin viime juhannuksena. Oulussa hälytyksiä oli 11 prosenttia ja Rovaniemellä 6 prosenttia viime vuotta enemmän.

Sen sijaan muualla Suomessa hälytyksiä oli viime vuoden juhannukseen verrattuna vähemmän. Valtakunnallisesti lääkärihelikoptereilla oli toiseksi rauhallisin juhannus viiteen vuoteen. Vielä rauhallisempaa on ollut vain vuonna 2015. Tänä vuonna FinnHEMSin kuudessa tukikohdassa vastaanotettiin juhannusviikonlopun aikana yhteensä 163 hälytystä, mikä on noin seitsemän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Elottomia ja tajuttomia eniten

Juhannuksena tehtiin eniten hälytyksiä elottomien ja tajuttomien potilaiden luo. Ne ovat myös muulloin FinnHEMS-lääkärihelikoptereiden yleisimmät tehtäväkoodit.

– Taustalla on pääsääntöisesti sairastuminen, mutta osa näistä tehtävistä – erityisesti juhannuksena – johtuu myös liikenneonnettomuuksista, sanoo FinnHEMSin tutkimusjohtaja ja päivystävä lääkäri Ilkka Virkkunen.

Tänä vuonna tieliikenneonnettomuuksien osuus jäi tilastoissa kuitenkin aiempia vuosia vähäisemmäksi. Sen sijaan rintakivusta johtuvia hälytyksiä kirjattiin tänä vuonna jopa neljä kertaa enemmän kuin tavallisena kesäviikonloppuna.

Kaatumistapausten takia FinnHEMSin yksiköt hälytettiin juhannuksena yhteensä 11 ja myrkytysten vuoksi 10 kertaa, mikä on noin 40 prosenttia enemmän kuin kesäviikonloppuna yleensä.

Juhannuksen (23.–25.6.) hälytysmäärät tukikohdittain:

FH 10 Vantaa: 28 hälytystä

FH 20 Turku: 23 hälytystä

FH 30 Pirkkala: 31 hälytystä

FH 50 Oulu: 21 hälytystä

FH 51 Rovaniemi: 19 hälytystä

FH 60 Kuopio: 41 hälytystä

Lääkärihelikopterin tärkein tehtävä on viedä ensihoitolääkäri ja tehohoitotasoinen ensihoito nopeasti apua tarvitsevan potilaan luo. Näin hoito pystytään aloittamaan välittömästi tapahtumapaikalla. Potilas kuljetetaan jatkohoitoon tilanteesta ja paikasta riippuen joko ambulanssilla tai lääkärihelikopterilla.

Lisätiedot:

Tutkimusjohtaja, FinnHEMS Oy

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri PSHP, FinnHEMS 30

Ilkka Virkkunen,  040 520 3112, ilkka.virkkunen@finnhems.fi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, FinnHEMS 10

Susanne Ångerman-Haasmaa, 050 581 8015, susanne.angerman-haasmaa@hus.fi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri VSSHP, FinnHEMS 20

Juha Lähde, 050 529 1431, juha.lahde@tyks.fi

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP, FinnHEMS 50

Heini Nal, 0400 249 215, heini.nal@pshp.fi 

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri PSSHP, FinnHEMS 60

Pamela Hiltunen, 044 717 5042, pamela.hiltunen@psshp.fi

Lapin sairaanhoitopiiri LSHP, FinnHEMS 51

Tero Karvinen, 040 127 3193, tero.karvinen@lshp.fi 

 

FinnHEMS on valtakunnallinen lääkärihelikopteripalveluiden hallinnointiyksikkö. Yhtiön omistavat yhtä suurin osuuksin yliopistolliset sairaanhoitopiirit: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.  FinnHEMS on perustettu vuonna 2010, ja se on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. www.finnhems.fi