Ensihoidon tutkija Milla Jousi: "Ensihoidon tutkimus hyötyisi työaikajärjestelyistä"

Tiina Koutajoki Uutiset, Yleinen

Kliinisen lääkärin työn ja tutkijan työn yhteen sovittaminen on haastava yhtälö. Ensihoidon tutkija Milla Jousi löysi toimivan järjestelyn FinnHEMSin tutkimusrahoituksen ja osa-aikatyön avulla.

Milla Jousi haluaa herättää keskustelua alansa työaikajärjestelyistä.

Ensihoidon tutkija, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Milla Jousi haluaa herättää keskustelua alansa työaikajärjestelyistä.

– Minua kiinnostaa se, minkälaisia haasteita tutkimustyön ja kliinisen työn yhdistäminen luo tutkijoille ja minkälaisia ratkaisuja pulmaan olisi olemassa. Tutkimusseminaareissa harvemmin puhutaan tästä aiheesta, Jousi sanoo.

Jousi aloitti väitöstutkimuksensa vuonna 2014, jolloin hän toimi kokopäiväisesti Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueiden ensihoidon vastuulääkärinä. Väitöskirjan tekeminen iltaisin ja viikonloppuisin kävin nopeasti ylivoimaiseksi.

– Silloisessa elämäntilanteessani yhtälö oli raskas, Jousi muistelee.

 

 

”Ihan mahtava systeemi”

Oman työn, päivystysten, kirurgina työskentelevän miehen päivystysvuorojen ja kolmen pienen lapsen elämänrytmin yhteen sovittaminen onnistui lopulta FinnHEMSin tutkimusrahoituksen avulla.

– Nyt olen työskennellyt vuoden verran FinnHEMSin tutkijana ja leikkaussalin anestesialääkärinä Jorvin sairaalassa. Tämä on ihan mahtava systeemi: teen töitä fifty-fifty eli kaksi viikkoa tutkijana ja kaksi viikkoa sairaalassa.

Järjestelyn myötä elämä solahti tasapainoon. Jousi saa uppoutua väitöstutkimukseensa ilman ylikireää aikataulua.

– Tutkimustyö on edistynyt aivan eri vauhtia, ja tutkimuksen tekeminen tuntuu nyt mukavalta. On tärkeää, että elämässä on myös vapaa-aikaa.

Toiveissa lisää osa-aikatyön mahdollisuuksia

Jousin mielestä ensihoidon tutkijoille tarvittaisiin enemmän 50/50-positioita, jotta alan tutkimuksella olisi paremmat mahdollisuudet kehittyä. Tällä hetkellä Suomessa tehdään ensihoidon tutkimustyötä usein kokopäivätyön ohessa.

– Ala on nuori ja sen laajempi ja strukturoitu tutkimus suomalaisittain on vielä alkutaipaleella. Klinikoilta voi saada palkallisia tutkimusviikkoja, mutta satunnaisen luonteen takia ne eivät tue pitkäjänteistä ja suunnitelmallista etenemistä. Siksi olisi edistyksellistä tukea suotuisia tutkimusolosuhteita, kuten FinnHEMS osaltaan tekee, Jousi kiittelee.

Eikö tutkijan olisi helpompi jäädä virkavapaalle ja keskittyä pelkästään tutkimukseen?

– Tällä alalla täysipäiväiseksi tutkijaksi jättäytyminen pidemmäksi aikaa on erittäin harvinaista. Kosketus kliiniseen työhön on niin tärkeää. Oma toivomukseni on, että pystyisin jatkamaan alkanutta tutkijan uraani kliinistä työtä unohtamatta. Tutkimustyön kautta ymmärrys käytännön lääketiedettä kohtaan kasvaa, ja se tarjoaa mahdollisuuden oppia koko ajan uutta, Jousi sanoo.

Lue erillinen juttu Milla Jousin tutkimusaiheesta.