Sinä päivänä 16.9.2016: Oton tarina

Laura Lindlof Uutiset, Yleinen

Otto on kuin kuka tahansa 12-vuotias poika. Hän pelaa jalkapalloa ja käy läheisessä kaukalossa lämimässä kiekkoa kavereidensa kanssa. Koulussa kivointa on liikunta ja puukäsityöt. Ja kaverit – etenkin se kaikkein paras, joka punnersi raskaan maalin hänen päältään syyskuisena perjantaina 2016.

Ruotsin tunti Kärköläläisessä alakoulussa oli juuri loppunut, ja kuudesluokkalainen Otto potki välitunnilla palloa parhaan ystävänsä kanssa. Pelin tiimellyksessä Otto hyppäsi ja tarttui jalkapallomaalin ylärimaan, kasvot maaliverkkoon päin kääntyneinä – niin kuin lapset yhtenään tekevät. Teräsrunkoinen jalkapallomaali antoi kuitenkin periksi ja lähti kaatumaan pojan päälle. Ylärima osui häntä voimalla kasvoihin.

Otto muistaa, että kipu oli kova. Pelottiko häntä? Todennäköisesti. Hän muistaa, että ensimmäiseksi auttamaan tulleilla oli mustat takit ja että pihalla oli useita ambulansseja.

Oikea silmä oli muurautunut umpeen, eikä Otto nähnyt sillä mitään. Hän kuitenkin tunsi, pikemmin kuin näki, kuinka hänelle laitettiin kaularankatuki. Hän kuuli jonkun sanovan, että helikopteri on tulossa. Korvista valui verta, joten hän ei ole varma kuuliko oikeasti helikopterin säksätyksen vai kuvitteliko sen jälkeenpäin. Ottoa väsytti, mutta ensihoitohenkilöstö käski häntä pysymään hereillä. Se oli vaikeaa.

Ensihoidon tutkimusseminaarin ohjelma julkistettu ja ilmoittautuminen käynnissä

finadmin Uutiset, Yleinen

FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikkö järjestää lokakuussa 2017 valtakunnallisen ensihoidon tutkimusseminaarin Helsingissä.

FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikkö järjestää yhteistyössä HYKS Akuutin ja Suomen Anestesiologiyhdistyksen ensihoitojaoksen kanssa valtakunnallisen ensihoidon tutkimusseminaarin. Seminaarin tavoitteena on tuoda valtakunnallisesti yhteen jo ensihoidon tutkimusta tekeviä ja siitä kiinnostuneita ammatista tai aiemmasta tutkimustaustasta riippumatta.

Seminaari järjestetään maanantaina 30.10.2017 Biomedicumissa, Helsingin Meilahdessa.

Seminaarin ohjelma on nyt päivitetty ja ilmoittautuminen on käynnissä. Käy tutustumassa tarkemmin tapahtuman verkkosivulla ja ilmoittaudu mukaan ajoissa!

Etäisyydet eivät ole este – Arktiset olosuhteet haastavat FH51:n toiminnan

Laura Lindlof Uutiset, Yleinen

FinnHEMSin helikopteri tuo Lapissa vuosittain avun yli 500 henkilölle. Pohjoisen potilasmäärät eivät ole suuria koko maan lukuihin suhteutettuna, mutta palvelulla on sitäkin suurempi merkitys harvaan asutun seudun väestölle, heidän omaisilleen ja elinkeinolleen sekä Lapin lomamatkailijoille.

FinnHEMSin pohjoisin tukikohta sijaitsee Rovaniemellä, mistä helikopteri lennättää avun yli 400 kilometrin päähän aina Utsjoelle ja Enontekiön luoteiskulmaan Kilpisjärvelle asti.

Alue on enimmäkseen harvaanasuttua maaseutua ja suurilta osin erämaata. Sairaalaverkosto on harva, etäisyydet ovat pitkiä ja avun saaminen voi kestää.

– Esimerkiksi Ivalon tehtävä voi tarkoittaa neljää lentotuntia, lähes 900 lentokilometriä ja seitsemän, jopa kahdeksan tunnin reissua, kuvailee FH51-lääkintähelikopteritukikohdan ensihoitaja Simo Tukia.

Itsenäisiä päätöksiä

FH51 on Suomen ainoa ensihoitajavetoinen tukikohta eli siellä ei ole päivystävää ensihoitolääkäriä. Tehtävälle lähtee kahden lentäjän lisäksi aina kaksi ensihoitajaa, jotka konsultoivat lääkäriä puhelimitse.

Juhannuksena lääkärihelikoptereilla kiireisintä Kuopiossa

Laura Lindlof Uutiset, Yleinen

Juhannus työllisti lääkärihelikoptereita erityisesti pohjoisella toimialueella. FinnHEMSin Kuopion ja Oulun tukikohdissa kirjattiin kiireisin juhannus kolmeen vuoteen. Etelässä sen sijaan oli rauhallisempaa, vaikka sielläkin hälytyksiä tuli tavanomaista kesäviikonloppua enemmän. 

Juhannuksena vilkkainta oli Kuopion FH60-tukikohdassa, missä FinnHEMSin lääkärihelikopteri hälytettiin tehtävälle 41 kertaa. Se on 67 prosenttia enemmän kuin tavallisena kesäviikonloppuna ja 37 prosenttia enemmän kuin viime juhannuksena. Oulussa hälytyksiä oli 11 prosenttia ja Rovaniemellä 6 prosenttia viime vuotta enemmän.

Sen sijaan muualla Suomessa hälytyksiä oli viime vuoden juhannukseen verrattuna vähemmän. Valtakunnallisesti lääkärihelikoptereilla oli toiseksi rauhallisin juhannus viiteen vuoteen. Vielä rauhallisempaa on ollut vain vuonna 2015. Tänä vuonna FinnHEMSin kuudessa tukikohdassa vastaanotettiin juhannusviikonlopun aikana yhteensä 163 hälytystä, mikä on noin seitsemän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Elottomia ja tajuttomia eniten

Juhannuksena tehtiin eniten hälytyksiä elottomien ja tajuttomien potilaiden luo. Ne ovat myös muulloin FinnHEMS-lääkärihelikoptereiden yleisimmät tehtäväkoodit.

Ensihoidon tutkimusseminaari syksyllä Helsingissä

Laura Lindlof Uutiset, Yleinen

FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikkö järjestää syksyllä 2017 valtakunnallisen ensihoidon tutkimusseminaarin Helsingissä.

FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikkö järjestää yhteistyössä HYKS Akuutin ja Suomen Anestesiologiyhdistyksen ensihoitojaoksen kanssa valtakunnallisen ensihoidon tutkimusseminaarin syksyllä 2017. Seminaarin tavoitteena on tuoda valtakunnallisesti yhteen jo ensihoidon tutkimusta tekeviä ja siitä kiinnostuneita ammatista tai aiemmasta tutkimustaustasta riippumatta.

Seminaari järjestetään maanantaina 30.10.2017 Biomedicumissa, Helsingin Meilahdessa. 

Ilmoittautuminen seminaariin aukeaa tapahtuman verkkosivulla 1.8.2017. Päivitämme ohjelman ja tarkempia tietoja tapahtumasta verkkosivuille kesän aikana.

Ensihoidon tutkimushankkeille FinnHEMS-rahoitusta

Laura Lindlof Uutiset, Yleinen

FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikkö on myöntänyt vuoden 2017 tutkimusrahoitushaussa rahoitusta yhteensä kuudelle tutkimushankkeelle.

FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikkö myöntää osana toimintaansa rahoitusta ensihoidon tutkimusprojekteihin. Vuonna 2017 yksikkö vastaanotti määräaikaan mennessä yhteensä 14 hakemusta. Hakemukset arvioitiin ensihoidon asiantuntijaryhmässä mm. tutkimussuunnitelman sekä tutkimuksen merkityksen perusteella.

Arvioinnin pohjalta tutkimusrahoitusta päätettiin myöntää kuudelle tutkimushankkeelle, yhteensä 24 täyden rahoituskuukauden verran. Rahoitusta myönnettiin eri puolilta maata tuleville tutkijoille eri näkökulmista ensihoitoa tarkasteleviin tutkimuksiin. Suurin osa rahoituksesta tullaan käyttämään vuoden 2018 aikana.

TtM Jani Paulinille myönnettiin 6 kk rahoitusta tutkimukseen, jossa kartoitetaan ensihoitajien kuljettamatta jättämiä potilaita. LL Janne Eerolalle myönnettiin 4 rahoituskuukautta lääkärihelikopterin toteuttamaa lasten ensihoitoa käsittelevään tutkimukseen. Myös LL Jelena Oulasvirta sai 4 kk rahoitusta tutkimukseen, jossa selvitetään lapsiin ja nuoriin kohdistuvia sairaalan ulkopuolisia ensihoitotehtäviä Helsingissä. LL Risto Viitaselle myönnettiin 2 kk rahoitusta ensihoidon aivovammapotilaiden NIRS-monitorointia käsittelevään tutkimukseen. Jatkorahoitusta myönnettiin kahdelle jo aiemmin yksiköltä rahoitusta saaneelle tutkijalle: LL Heidi Kangasniemi sai 5 kk jatkorahoituksen hoitolaitoksiin kohdistuvien kiireellisten ensihoitotehtävien ja lääkäriyksikön vaikuttavuuden arviointiin liittyvään tutkimukseensa, ja LL Milla Jouselle myönnettiin 3 kk tutkimukseen luuytimestä otettujen näytteiden soveltuvuudesta vieritestauslaitteella analysointiin.

Jälleen yksi läheltä piti-tilanne: FinnHEMS huolissaan varomattomien drone-lennättäjien lääkärihelikoptereille aiheuttamasta vaarasta

Laura Lindlof Uutiset, Yleinen

Lääkärihelikopterit kohtaavat työssään drone-lennokkeja yhä useammin. Kevyet harrastelennokit aiheuttavat varomattomissa käsissä todellisen vaaran helikoptereille. Viimeksi sunnuntaina Pirkkalassa FinnHEMSin lääkärihelikopteri joutui uhkaavaan tilanteeseen luvattomalla korkeudella lentäneen lennokin vuoksi.

FinnHEMSin FH30-lääkärihelikopteri kohtasi sunnuntai-iltana tukikohtaan palatessaan dronen yli 400 metrin korkeudessa Pirkkalan Loukonlahden kohdalla.

– Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Vastaavia on viime aikoina raportoitu HEMS-toiminnassa muuallakin Suomessa, ja trendi on nouseva myös Euroopan laajuisesti, sanoo lentotoiminnan asiantuntija Tuomas Suominen FinnHEMSistä.

Edulliset laitteet ovat lisänneet harrastajien määrää, eikä dronen aiheuttamaa vaaraa aina mielletä. FinnHEMS pitää tällä hetkellä droneja HEMS-lentojen suurimpana uhkana.

Uhka helikopterin miehistölle ja potilaille

Sunnuntaisessa tapauksessa lääkärihelikopterin miehistö selvisi arviolta 50 metrin päässä sijainneen dronen kohtaamisesta säikähdyksellä, mutta varomattoman drone-lennättämisen aiheuttama vaara lääkäri- ja lääkintähelikoptereille on todellinen.

Lääkärihelikoptereilla vilkkain vappu vuosiin

Laura Lindlof Uutiset, Yleinen

TIEDOTE 2.5.2017

Julkaisuvapaa

Lääkärihelikoptereilla kiireinen vappu

Lääkärihelikopterihälytysten perusteella suomalaiset juhlivat vappua tänä vuonna neljä päivää. Vappuaatto- ja päivä olivat rauhallisimmat kolmeen vuoteen, mutta kokonaisuudessaan vappuviikonloppu oli FinnHEMSin historiassa toiseksi vilkkain. Eniten hälytyksiä kirjattiin vapunpäivänä.

Hälytysmäärien perusteella vapun juhliminen aloitettiin tänä vuonna perjantaina, jolloin lääkärihelikopteri sai 49 hälytystä. Lauantaina hälytyksiä tuli 50, mikä on saman verran kuin tavallisena lauantaina. Vappuaattona hälytyksiä tuli 47 ja vapunpäivänä 51.

Kaikkiaan FinnHEMSin tukikohdissa vastaanotettiin vappuviikonloppuna (28.4.–1.5.) 197 hälytystä.

Tajuttomuus, elottomuus ja päihteet korostuvat

Vappuna hoidettiin eniten tajuttomia ja elottomia potilaita. Kyse on muulloinkin yleisimmistä FinnHEMS-lääkärihelikoptereiden tehtävistä.

Hae tutkimusrahoitusta 1.5.2017 mennessä!

Laura Lindlof Uutiset, Yleinen

FinnHEMS tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikkö rahoittaa ensihoidon ja HEMS-toiminnan tutkimusprojekteja. Vuoden 2017 rahoitushaku päättyy 1.5.2017.

FinnHEMS tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikkö ottaa vastaan hakemuksia ensihoidon väitöskirjojen sekä muiden tutkimus- ja kehitysprojektien toteuttamiseksi. Projektien valinnassa painotetaan muun muassa ensihoidon vaikuttavuuteen, ensihoidon laatumittareihin ja laadun valvontaan sekä ensihoidon kustannusvastaavuuteen liittyviä tutkimuskohteita.

Rahoitusta myönnetään 1-12 kk tutkimuskausille, jolloin tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikkö palkkaa projektista vastaavan tutkijan yksikköön määräaikaisella työsuhteella.

Vuoden 2017 rahoitushaku päättyy 1.5.2017. Päätökset tehdään kesän aikana ja rahoitus on käytettävissä vuoden 2018 loppuun mennessä.

Rahoitusta haetaan hakemuslomakkeella, jonka voit ladata täältä.

Nordic PhD Gathering – laadukkaampaa tutkimusta vertaispalautteen avulla

Laura Lindlof Uutiset, Yleinen

FinnHEMSin tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikkö järjesti maaliskuussa yhdessä pohjoismaisten yhteistyöorganisaatioidensa kanssa väitöskirjatutkijoille suunnatun tapaamisen. Tapaaminen tarjoaa mahdollisuuden esitellä suunnitteilla ja käynnissä olevia projekteja muille ensihoidon tutkijoille sekä saada palautetta ja jakaa kokemuksia tutkimuksesta.

FinnHEMSin tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikkö osallistui keväällä 2016 ensimmäistä kertaa pohjoismaiseen ensihoidon väitöskirjatutkijoiden tapaamiseen Tanskan Aarhusissa. Tänä vuonna oli FinnHEMSin tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikön vuoro järjestää kaksipäiväinen tapaaminen, johon FinnHEMSin T&K yksikön tutkijoiden lisäksi osallistui tutkijoita Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta. Nordic Phd Gathering verkottuu osaksi hiljattain perustetun NoPRA (Nordic Pre-Hospital Research Alliance) yhteistyöverkoston toimintaa. Pohjoismaisten HEMS-organisaatioiden välisen yhteistyön tavoitteena on vahvistaa ja tukea tutkijoiden välistä yhteistyötä laadukkaan ensihoidon tutkimuksen edistämiseksi ja tuottamiseksi Pohjoismaissa. Tutkijatapaamiset tarjoavat tilaisuuden oman tutkimuksen esittelyyn sekä ideoiden ja kokemusten jakamiseen: esittelemällä tutkimuksiaan varhaisessakin vaiheessa tutkijoiden on mahdollista saada vertaispalautetta ja rakentavia ehdotuksia.