Lääkärihelikopteripalvelua SuomessaHEMS-toiminnassa pyritään aina turvallisuuteen. Noudattamalla seuraavia periaatteita ja helikopterin miehistön antamia ohjeita varmistat itsesi, potilaasi ja sivullisten turvallisuuden.


Turvaohjeet

  1. Ota helikopteriin radioyhteys ennen lähestymistä alueesi Virve-ohjeen mukaisessa puheryhmässä.
  2. Lentäjä päättää aina laskeutumisesta ja laskupaikasta. Voit auttaa etsimällä kohteen läheltä vähintään 30×30 m (pimeällä 50×50 m) tasaisen alueen.
  3. Ilmoita helikopteriin alueella olevista sähkölinjoista tai muista esteistä (esim. valopylväät ja lipputangot). Siirrä irtotavara, erityisesti muovipussit ja pressut pois laskeutumisalueelta. Jos laskupaikka on kuiva ja pölyinen, pyydä pelastuslaitosta kastelemaan alue, jos mahdollista.
  4. Estä ihmisten, eläinten ja ajoneuvojen pääsy laskupaikan lähelle. Pyri pitämään laskupaikan ympärillä 100m tilaa vapaana. Pyydä tarvittaessa apua poliisilta tai pelastuslaitokselta.
  1. Jätä pysäköinti- ja hälytysvalot päälle.Sulje ajoneuvon ovet.
  2. Asetu tuulen yläpuolelle suunnitellun laskualueen reunaan. Seiso selkä tuuleen päin molemmat kädet ylhäällä. Helikopteri laskeutuu eteesi. Käytä kypärää ja suojalaseja. Muista kiinnittää leukahihna!
  3. Älä koskaan osoita helikopteria taskulampun valolla, voit häikäistä lentäjän. Voit käyttää taskulamppua jossa on liikenteenohjauskartio (“tikkari”).
  4. Pysyttele vähintään 20m etäisyydellä helikopterista. Lähesty helikopteria vain miehistöön kuuluvan saattamana. Älä mene koneen etupuolelle tai pyrstön lähelle.
    Älä mene heti nousun jälkeen nousupaikalle. Pidä alue vapaana ja valvottuna kunnes helikopteri on lähtenyt vaakalentoon.

Avaa turvaohjeet pdf-muodossa >