Lääkärihelikopteritoiminta ja sairaalan ulkopuolinen ensihoito poikkeavat merkittävästi sairaalassa tehtävästä ensihoitotyöstä. Tästä syystä ala hyötyy paitsi kansallisten laatustandardien asettamisesta myös Euroopan tasolla tehtävästä yhteistyöstä.
EHAC (European Helicopter and Air Ambulance Committee) on kattojärjestö, joka kokoaa yhteen eurooppalaisia HEMS-toimijoita. Järjestön sateenvarjon alla toimii useita työryhmiä, joissa pureudutaan HEMS-toiminnan eri osa-alueisiin. EHACin Medical Working Group (MWG) koostuu järjestön jäsenyhtiöiden lääketieteellisistä toiminnoista vastaavista asiantuntijoista.
Foorumin tavoitteena on luoda Euroopan laajuisia suosituksia ja ohjeistopohjia, joiden avulla yhtenäistetään HEMS-toiminnan lääketieteellistä laatua. Tavoite on kunnianhimoinen. Parhaimmillaan yhteistyö voisi tuottaa yleiseurooppalaisen HEMS-standardin, jossa määritellään lääketieteellisen miehistön pätevyys- ja osaamisvaatimukset sekä tiettyjen ensihoitolääketieteen perustoimenpiteiden parhaat käytännöt (Best Practice).
Maanosan kattavasta HEMS-standardista ollaan vielä kaukana. Keväällä perustettu FAAME (Forum for Air Ambulance Medical Experts) ja MWG:n uudelleen järjestäytyminen syksyllä ovat kuitenkin ilahduttava askel oikeaan suuntaan. Euroopassa tunnistetaan selkeästi tarve HEMS-toiminnan lääketieteelliselle yhteistyölle ja osaamisen ja kokemusten jakamiselle yli rajojen. Yhteinen suositus voisi toimia pohjana HEMS-standardien kansallisille sovelluksille, ja jäsenjärjestöt saisivat selkänojaa omille vaatimuksilleen.
Suomen malli valtakunnallisesti hallinnoidusta ja valtiorahoitteisesta HEMS-toiminnasta on Euroopassa poikkeuksellinen. Muualla Euroopassa suurin osa organisaatioista toimii alueellisesti ja kerää yleisöltä rahaa toimintaansa. Suomessa kansallisen HEMS-standardin valmistelu käynnistyi vuonna 2016, ensimmäisenä Euroopassa. Mikäli eurooppalainen standardi toteutuu, voisi se tarjota myös muille toimijoille ponnistuslaudan omien standardiensa tekemiseen.
Suhtaudun positiivisesti MWG:n tarpeeseen ja tulevaisuuteen. Yhteiset Best Practice -ohjeistukset paitsi tukevat yksittäisten jäsenorganisaatioiden laatuponnisteluja, myös takaavat potilaille tasalaatuisempaa ensihoitoa Euroopan laajuisesti.
Ensi kesänä Puolan Varsovassa järjestettävä Airmed-kongressi on tärkeä askel toiminnan vakauttamiseksi ja yhteistyön jalostamiseksi. Ohjelma lupailee mielenkiintoista tapahtumaa. Yhteistyötä viedään nyt nousujohteisesti eteenpäin.
Kirjoittaja Ilkka Virkkunen on FinnHEMSin tutkimus- ja kehitysyksikön tutkimusjohtaja ja toimii lisäksi ensihoitolääkärinä Pirkkalan FH30-tukikohdassa.