Blogi: Kansainvälinen yhteistyö kehittää Eurooppalaista HEMS-alaa

Huhtikuussa FinnHEMSin lentotoimintayksikön projektipäällikkönä aloittanut Ari Pellinen osallistui viime viikolla Varsovassa järjestettyyn AIRMED-kongressiin. Alalle vastikään tullut Pellinen on vaikuttunut siitä, kuinka työlleen omistautuneita HEMS-yhteisön jäsenet ovat eri puolilla maailmaa. Yhteistyötä ja yhtenäisiä toimintatapoja tosin voisi hänen mielestään olla nykyistäkin enemmän.

Mikä on AIRMED-kongressi?

AIRMED kokoaa vuosittain yhteen HEMS-alan toimijoita etupäässä Euroopasta, mutta myös sen ulkopuolelta. Tänä vuonna AIRMED-kongressi järjestettiin Puolan Varsovassa 12.–14. kesäkuuta.

Keitä tapahtumaan osallistui?

Mukana oli lentoyhtiöiden, helikopteri- ja laitevalmistajien, tutkimusyhteisöjen sekä lääkintäalan edustajia. Osallistujia oli myös esimerkiksi USA:sta ja Australiasta, ja olipa eksoottisella Bhutanillakin edustus kongressissa. Itse osallistuin AIRMEDiin yhdessä muutamien muiden FinnHEMSin työntekijöiden kanssa. Siten tapahtuma tarjosi uudelle työntekijälle kiistatta hyvän yleiskatsauksen HEMS-alan eurooppalaiseen toimintaympäristöön. Kolmipäiväisen tapahtuman suurin haaste olikin valita mielekkäimmät luennot.

Miten Suomi näkyi tapahtumassa?

Suomalaisia oli runsaasti paitsi osallistujien myös luennoitsijoiden joukossa. Esillä oli myös FinnHEMSin tutkimus- ja kehitysyksikön rahoittamia tutkimuksia. Tampereen tukikohdan vastuulääkäri Piritta Setälä esitteli sairaalan ulkopuolisiin elvytyksiin liittyvää tutkimustaan. Lisäksi esillä oli Rovaniemen tukikohdassa työskentelevien Jari PirneksenIlkka Pulkkisen ja Ari Rissasen sekä FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikön asiantuntijan Päivi Laukkanen-Nevalan tutkimus jäätävän lentosään vaikutuksesta HEMS-toimintaan. Pirneksen, Pulkkisen ja Rissasen tapahtumassa esittelemä posteri palkittiin myös tapahtuman parhaana, kun keskeisimpänä arvosteluperusteena oli tutkimuksen potilaslähtöinen näkökulma. Myös muita suomalaisia esityksiä ja luentoja kuultiin, ja suomalaista osaamista ja tietotaitoa liputettiin vahvasti maailmankartalle.

Mitä tapahtumasta jäi päällimmäisenä mieleen?

Päällimmäisenä jäi mieleen HEMS-yhteisön omistautuminen asialleen. Kaikki alalla toimivat tuntuvat olevan poikkeuksellisen vihkiintyneitä työhönsä. Toisena huomiona mieleeni jäi, että alan standardisointi on vielä hyvästä alusta huolimatta edelleen kesken. Hyviä asioita tehdään monessa paikassa, ja HEMS-toiminta on kiistatta tärkeä osa ensihoitoa. Siitä huolimatta HEMS-toimintaa toteutetaan hyvin erilaisilla tavoilla ympäri maailmaa. Uskon, että tiedon vaihdolla ja tapoja standardisoimalla olisi mahdollista saavuttaa valtavia kehitysaskeleita. Tähän kehitystyöhön suomalaisilla olisi mielestäni paljon annettavaa. Tapahtuma nimittäin vahvisti myös käsitystäni siitä, että suomalainen HEMS-toiminta on hyvin korkealaatuista.

Ajatuksiasi tulevaisuudesta?

Tapahtumassa luotiin hyviä kontakteja tulevaisuutta silmällä pitäen. Se myös herätti suomalaisissa osallistujissa paljon ajatuksia erilaisista vaihtoehtoisista toimintapamalleista, joista osa saattaa joskus jalostua meidänkin käyttöömme. Kansainvälinen yhteistyö on erittäin kannatettavaa, ja tietoa pitää hakea sieltä, missä sitä ja kokemusta on. Kliseinen toteama pitää tässäkin paikkansa: pyörää ei kannata keksiä uudelleen. Odotan mielenkiinnolla seuraavia tapaamisia HEMS-yhteisön edustajien kanssa.

Kirjoittaja Ari Pellinen on FinnHEMSin lentotoimintayksikön projektipäällikkö.

FinnHEMSin blogissa suunvuoro annetaan vuorotellen eri alojen ammattilaisille, jotka omalta osaltaan pitävät huolen siitä, että lääkärihelikopterit päivystävät valtakunnallisesti vuoden jokaisena päivänä ja kiireistä apua tarvitsevat saavat laadukkaan, elintärkeän ensihoidon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *