Blogi: Kansallisen HEMS-standardin kehittämisessä yhteistyö on voimaa

Euroopan laajuinen HEMS-standardi on vielä kaukana, mutta Suomessa yhtenäisten toimintatapojen ja tasalaatuisuuden tavoittelemisessa ollaan pitkällä. Kansallisen HEMS-toiminnan laatustandardin valmistelu on loppusuoralla.

Lääkäri- ja lääkintähelikopteritoiminnan tavoitteena on, että kansalaiset saavat ensihoitolääkäripalveluita valtakunnallisesti yhdenmukaisilla perusteilla ja yhdenmukaisin toimintatavoin. FinnHEMSille on annettu velvoite toimia aktiivisesti ja määrätietoisesti yhtenäisten toimintatapojen ja laatutason saavuttamiseksi, joten FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikkö sai tehtäväkseen koordinoida valtakunnallisen HEMS-toiminnan laatustandardin laatimisen. Työryhmä aloitti työnsä kesäkuussa 2015.

Toimiva työryhmä avainroolissa

Aloitin tutkimus- ja kehitysyksikössä vuoden 2015 elokuussa ja siitä lähtien olen ollut tiiviisti mukana standardin valmistelussa. Tehokas projektinhallinta on osoittautunut olennaiseksi tässä hankkeessa. Avainasemassa on loistava työryhmä, johon kuuluu lisäkseni yksikkömme tutkimusjohtaja Ilkka Virkkunen sekä FinnHEMS-tukikohtien vastuulääkärit (Rovaniemen tukikohdalta vastuuensihoitaja).

T&K-yksikön tehtävä on ollut koordinoida standardin laatimista, ja vastuulääkärit ovat vastanneet sen sisällöstä. On ollut ilo toimia asiaan vihkiytyneiden ja motivoituneiden ihmisten kanssa. Vastuulääkärit tekevät työtään suurella sydämellä, ja ihailen heidän osaamistaan todella paljon. Työryhmän jäsenet ovat tehneet standardia työnsä ohella ympäri Suomea. Siksi on erityisen tärkeää, että kokonaisuus pysyy kasassa. Tarvitaan joku, joka dokumentoi, suunnittelee, ohjeistaa, aikatauluttaa ja huolehtii, että kaikki tietävät missä mennään – ja mihin ollaan menossa. Se on ollut minun roolini: olen pitänyt langat käsissäni ja huolehtinut, että projekti etenee suunnitellusti.

Suuri mutta antoisa työ

Kansallisen standardin laatimisessa on valtava työ. Erityisesti, kun taustalla on kuuden eri tukikohdan ja sairaanhoitopiirin erilaiset toimintakulttuurit. Toimivan standardin tekemisessä on vaadittu sitkeitä istumalihaksia ja lukemattomia työtunteja: taustoittamista, kirjoittamista, neuvottelua, hiomista, kommenttikierroksia, ja vielä kertaalleen neuvottelua ja hiomista. Taustalla on virallisten suositusten lisäksi erityisesti Best Practice -ajattelua: työryhmässä on keskusteltu tukikohtien toimintatavoista ja yritetty löytää niistä toimivimmat. Kompromissejakin on tarvittu.

Kokonaisuudessaan projekti on ollut varmasti koko työryhmälle, mutta erityisesti minulle henkilökohtaisesti, äärimmäisen opettavainen, sillä standardia työstettäessä on käsitelty varsin syvällisesti HEMS-toiminnan eri osa-alueita ja toimintatapoja. Toisaalta on ollut hyvä, että työryhmässä on ollut mukana myös joku operatiivisen toiminnan ulkopuolelta, sillä katson asioita vähän eri vinkkelistä kuin muut projektissa mukana olevat. Lingvistinä olen auttanut myös standardin muotoilussa eli siinä, miten asiat kirjoitetaan tekstiin loogisesti ja selkeästi. Sillä on suuri merkitys standardin jalkauttamisessa käytäntöön.

Olen äärimmäisen ylpeä työryhmästä ja iloinen, että projekti alkaa olla loppusuoralla. Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, millaista voimaa on yhteistyössä: toiminnan kehittäminen kansallisesti yli aluerajojen todella on mahdollista. Toivon, että standardi onnistutaan myös ottamaan käyttöön tehokkaasti, ja että se aidosti parantaa toimintamme laatua.

Kirjoittaja Anna Olkinuora on FinnHEMSin tutkimus- ja kehitysyksikön projektipäällikkö.

FinnHEMSin blogissa suunvuoro annetaan vuorotellen eri alojen ammattilaisille, jotka omalta osaltaan pitävät huolen siitä, että lääkärihelikopterit päivystävät valtakunnallisesti vuoden jokaisena päivänä ja kiireistä apua tarvitsevat saavat laadukkaan, elintärkeän ensihoidon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *