Blogi: Lounais-Suomeen ennustetaan auringonpaistetta ja vilkkaita vuoroja

Kesä on kiireistä aikaa FinnHEMSin tukikohdissa. Eniten kiire tuntuu Turussa, missä ero talvi- ja kesäkuukausien välillä on kaikista suurin. Syy selviää, kun kuvittelee itsensä helikopteriin ja katsoo alas.

Kun Turun FinnHEMSin tukikohdasta noustaan ilmaan, silmien eteen avautuu Euroopan laajin saaristo. Ahvenanmaalle ulottuva Saaristomeri koostuu noin 40 000 saaresta ja kallioluodosta. Lounaisrannikon kunnat, kuten Kustavi, Taivassalo ja Parainen, heräävät eloon ja täyttyvät mökkiläisistä.

Väkiluvun moninkertaistuessa luonnollisesti myös hälytyksiä tulee enemmän kuin talvisaikaan –tilastollisesti noin puolet enemmän. Siinä missä talvella lääkärihelikopterimme saa hälytyksen keskimäärin neljän tunnin välein, hälytetään meidät kesällä reilun kahden tunnin välein. Käytännössä se tarkoittaa, että juuri kun edelliseltä tehtävältä on tultu takaisin, on taas aika nousta ilmaan.

Kesällä myös kuljetamme potilaita enemmän kuin muulloin. Saaristosta tuodaan helikopterilla hoitoon paitsi vakavasti loukkaantuneita myös esimerkiksi aivoverenkierronhäiriöstä kärsiviä potilaita. Siinä missä ambulanssin ajomatka esimerkiksi Korppoosta Tyksiin kestää yli tunnin, helikopteri lentää matkan vain 15–20 minuutissa.

Tilastojen valossa ja kokemuksesta tiedän, että Turussa on jälleen luvassa hektinen kesä. Ei ole kesää, etteikö pelastettaisi Aurajokeen hypänneitä. Eikä ole kesää, etteikö hoidettaisi muita hukuksiin joutuneita tai liikenneonnettomuuksien uhreja. Kesällä tehtävät ja potilaat ovat erilaisia kuin talvella, sillä etenkin erilaisia traumapotilaita on enemmän ja he ovat nuorempia.

Kohtaamme ja hoidamme potilaita paljon ulkona – rannoilla, kaduilla ja metsäteillä – paikoissa, joissa on runsaasti muita ihmisiä. On todella hienoa, että sivulliset ymmärtävät väistää ja antaa ammattilaisille työrauhan. Kiitos siitä.

Tehtävänämme on varmistaa, että jokaisella – niin kaukaisella, pienellä luodolla asuvalla saaristolaisella, metsän keskellä mökkeilijällä kuin festareilla hilluvalla kaupunkilaisella – on mahdollisuus saada nopeasti apua ja hyvää ensihoitoa.

Kirjoittaja Petri Aaltonen on FinnHEMSin Turun FH20-tukikohdan vastuulääkäri.

Ihmiset FinnHEMSin takana -blogissa suunvuoro annetaan vuorotellen eri asiantuntijoille. He omalta osaltaan pitävät huolen siitä, että lääkärihelikopterit päivystävät valtakunnallisesti vuoden jokaisena päivänä ja kiireistä apua tarvitsevat saavat laadukkaan, elintärkeän ensihoidon. Valtakunnallisessa lääkärihelikopteritoiminnassa tarvitaan erilaisia käsipareja ja monipuolisia osaajia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *