Blogi: Tavallista turvallisempi talo

Kuopion FH60-tukikohta on vuosikaudet joutunut siirtymään väliaikaisista tiloista toisiin. Epävakainen taival on kuitenkin vihdoin päättymässä, kun Kuopion Kelloniemeen nousee pysyvä tukikohtarakennus. Lääkärihelikopteritoiminta muuttaa uusiin tiloihin kesällä 2019.

Kelloniemen uusi tukikohta on hyvin samanlainen kuin Turkuun vuonna 2015 valmistunut tukikohtarakennus. Se koostuu noin 400 neliön helikopterihallista, 50 neliön autohallista ja kahteen kerrokseen sijoittuvasta 450 neliön miehistötilasta.

Helikopteri täyttää suurimman osan helikopterihallista, mutta sinne sijoitetaan myös muun muassa lääkintähuollon tilat, helikopterihuollon vaatimat tekniikan varastot sekä varavoimakone, jonka avulla varmistetaan tukikohdan kriittisten toimintojen sähkön saanti myös mahdollisen sähkökatkon aikana.

Miehistötiloissa huomioidaan toiminnan erikoislaatuisuus ja päivystystyön tarpeet. Yleiset tilat, kuten luokkahuone, toimistot ja tekniset tilat sijoitetaan ensimmäiseen kerrokseen, ja päivystävän miehistön tilat eli olohuone, keittiö, majoitustyöhuoneet, pyykinpesutila, pukuhuoneet ja lennonvalmistelutila toiseen kerrokseen. Näin ollen alakerran yleisissä tiloissa voidaan järjestää kokouksia ja koulutuksia sekä vastaanottaa vieraita häiritsemättä päivystävää miehistöä. Kaikki talon sisäiset kulkureitit on suunniteltu ahdollisimman lyhyiksi ja loogisiksi, jotta toiminta hälytyksen tullessa olisi mahdollisimman nopeaa.

Tukikohdan ulkoalueelle tulee Rissalasta siirrettävä polttoainejärjestelmä. Ulkoalueelle sijoitetaan myös kahdelle helikopterille soveltuva ”parkkipaikka”  kopterien vaihtotilanteita varten sekä lentotoiminnan vaatima lentoonlähtö- ja laskeutumisalue.

Vaikka tukikohta sisältää melko erikoislaatuisia toimintoja, se on rakenneratkaisuiltaan kuitenkin perin tavanomainen kiinteistö. Poikkeuksellista siinä on turvarakentamisen – etenkin rakenneturvallisuuden – ratkaisut. Rakenneturvallisuudella tarkoitetaan kulunvalvontaan ja kameravalvontaan liittyviä ratkaisuja. Niitä vaaditaan, jotta kiinteistössä voidaan käsitellä turvaluokiteltua tietoa. Vaikka esimerkiksi turvaluokiteltua tietoa sisältävä ERICA-hätäkeskustietojärjestelmä ei olekaan vielä valmis, varaudumme tukikohdan osalta sen käyttöönottoon jo nyt.

Kirjoittaja Petteri Jokinen työskenteli FinnHEMSin vt. kiinteistöpäällikkönä Kelloniemen rakennushankkeen valmisteluvaiheessa. Jokinen on myös helikopterilentäjä.

FinnHEMSin blogissa suunvuoro annetaan vuorotellen eri alojen ammattilaisille, jotka omalta osaltaan pitävät huolen siitä, että lääkärihelikopterit päivystävät valtakunnallisesti vuoden jokaisena päivänä ja kiireistä apua tarvitsevat saavat laadukkaan, elintärkeän ensihoidon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *