20-vuotias Hilla asuu poikaystävänsä Veikan kanssa Porvoossa. Hän käy nuorten työpajalla neljänä päivänä viikossa ja pitää piirtämisestä ja TV-sarjojen katselemisesta. Hän on monin tavoin hyvin tavallinen nuori. Ikätovereistaan hänet kuitenkin erottaa rintaan asennettu sydämentahdistin, joka valvoo väsymättä Hillan sydämenlyöntejä.
Hilla ja Veikka olivat nukkumassa, kun Veikka heräsi Hillan ääntelyyn. Hän ajatteli, että Hilla näki painajaisia ja oli heräämässä, mutta sen sijaan tyttöystävä meni liikkumattomaksi ja elottomaksi. Veikka soitti hätänumeroon ja aloitti elvytyksen hätäkeskuspäivystäjän ohjeiden mukaan. Vaikka Veikalla ei ollut kokemusta elvyttämisestä, ohjeiden avulla hän kykeni ylläpitämään elvytystä, kunnes ensimmäinen ensihoitoyksikkö saapui paikalle.
Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitoyksikön lisäksi Hillaa hoitamaan hälytettiin myös lääkärihelikopteri koodilla A700, elottomuus. Vajaassa viidessä minuutista hälytyksestä ensihoitolääkäri Markus Lyyra, HEMS-pelastaja Juha Leppänen ja lentäjä Anssi Vuolle nousivat ilmaan FinnHEMSin Vantaan tukikohdasta. Kahdeksan minuuttia myöhemmin helikopteri laskeutui Porvoon Kuninkaanportissa sijaitsevan pelastusaseman pihalle, josta lääkäri ja HEMS-pelastaja saivat kyydin edelleen Hillan luo.
Hillaa iskettiin kaksi kertaa defibrillaattorilla eli sydäniskurilla. Hänen spontaanin verenkiertonsa palautumiseen kului 18 minuuttia. Ensihoidon jälkeen Hilla vietiin lääkärin saattamana ambulanssilla Meilahden sairaalaan Helsinkiin.
Hän ei kovin mielellään muistele sairaalassa viettämäänsä aikaa.
– Tuntuu kuin olisin herännyt kymmeniä ja kymmeniä kertoja samasta painajaisesta, aina yhtä hätääntyneenä siitä, missä olin ja mitä oli tapahtunut. Tuntui epätodellista, että minut oli kiidätetty sairaalaan. Lisäksi minulla oli kova ikävä kotiin, Hilla kertoo.
Paluu arkeen
Hilla kotiutettiin sairaalasta vajaa kaksi viikkoa sairaskohtauksen jälkeen, tahdistin rinnassaan. Ensimmäiset viikot kotioloissa tuntuivat hankalilta. Veikka nukkui huonosti ja heräsi joka kerta, kun Hilla yskäisi tai kääntyi unissaan.
Pikku hiljaa heidän elämänsä asettui kuitenkin taas uomiinsa – ihan samanlaista
kuin aikaisemmin se ei kuitenkaan ole sen jälkeen ollut. Pariskunnan kotiin asennettiin tahdistinta etänä seuraava laite, joka välittää tietoa Meilahteen ja hälyttää, mikäli tahdistimen toiminnassa on häiriöitä tai Hillan sydän käyttäytyy poikkeuksellisesti.
– Otan ehkä vaistomaisesti vähän rauhallisemmin kuin ennen. En kuitenkaan aio jäädä kotiin istumaan. Elämä jatkuu – minulla tahdistimen kanssa.
Ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin
Hillan isä kuoli vuosi Hillan sairaskohtauksen jälkeen. Ennen kuolemaansa hän ehti olla mukana itselleen kovin tärkeäksi muuttuneessa hankkeessa. Hillan isä nimittäin käynnisti keräyksen, jolla hankittiin automaattinen defibrillaattori, tuttavallisemmin deffa, hänen kotikuntaansa Askolaan. Defibrillaattori, joka tunnetaan myös sydäniskurina, on ainoa laite, jolla kammiovärinään joutuneen potilaan sydämen rytmi voidaan palauttaa oikeanlaiseksi.
Kaksi paikallista yritystä lahjoittivat varat defibrillaattoriin, ja laitehankintaan ryhdyttiin yhteistyössä HUSin Porvoon sairaanhoitoalueen ensihoidon vastuuhenkilön kanssa. Siten varmistettiin, että hankittava laite on yhteensopiva pelastuslaitoksen laitteiden kanssa.
Keräyksen varoin hankittu automaattidefibrillaattori on nyt Askolan Salessa. Paikka valikoitui turvallisuutensa ja tavoitettavuutensa ansiosta. Maallikkokäyttöön tarkoitettu laite on siellä kenen tahansa hätätilanteeseen joutuvan käytettävissä. Myös kaupan henkilökunta on koulutettu sen käyttöön.
Defibrillaattori on rekisteröity sivulle www.defi.fi. Defi.fi on Suomen Elvytysneuvoston, Suomen Sydänliiton ja Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä sivusto, jolle kerätään sydäniskureiden paikkatietoja.