FinnHEMSille kaksi uutta lääkärihelikopteritukikohtaa


Suomalaisten oikeus yhdenvertaiseen ensihoitoon paranee. Hallitus on päättänyt kehysriihessä kahden uuden lääkäritukikohdan perustamisesta Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen. Uudet tukikohdat on määrä ottaa käyttöön vuoden 2022 alusta. Lisäksi ensihoidon ilmailupalvelun järjestämisvastuu on tarkoitus keskittää osana sote-uudistusta Pirkanmaan maakunnalle.

Hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan keskiviikkona tekemä päätös perustuu eduskunnan oikeusasiamiehen kolme vuotta sitten antamaan lausuntoon. Sen mukaan suomalaiset eivät ole tasavertaisessa asemassa ensihoitolääkäripalveluihin, sillä Etelä-Pohjanmaa ja Kaakkois-Suomi jäävät selvästi muita alueita huonompaan asemaan.

FinnHEMSin kuudesta tukikohdasta järjestetty lääkäri- ja lääkntähelikopteripalvelu kattaa tällä hetkellä 76 prosenttia väestöstä. Uusien tukikohtien myötä palvelun kattavuus laajenee noin 85 prosenttiin.

– Linjauksella parannetaan huomattavasti ensihoitolääkäripäivystyksen tasavertaista saatavuutta eri puolilla maata. Voimme luoda järjestelmän, joka tavoittaa yhdessä Helsingin Kalliossa toimivan lääkäriyksikön kanssa yhteensä yli 90 prosenttia suomalaisista. Lääkärihelikopteripalvelun laajeneminen hyödyttää erityisesti haja-asutusalueita, arvioi FinnHEMSin toimitusjohtaja Jyri Örri.

FinnHEMSille uudet omistajat

Lääkäri- ja lääkintähelikopteritoiminnan järjestämisvastuu on tarkoitus keskittää sote-uudistuksessa Pirkanmaan maakunnalle. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöksen mukaisesti FinnHEMS Oy siirtyisi Pirkanmaan maakunnan ja valtion omistaman Governia Oy:n omistukseen.

– Tämä on kauan kaivattu päätös pitkään jatkuneeseen murrosvaiheeseen. Se tuo toimintaan vankan pohjan, mikä turvaa toiminnan jatkuvuuden. Linjaukset ovat yhtiön kannalta erinomaisia, Örri sanoo.

Omistajuusmuutoksen myötä hallitus sopii uusien tukikohtien rakentamisesta Pirkanmaan maakunnan kanssa. Asiaa selvittämään perustetaan työryhmä, jonka tehtävänä on laatia arvio käytännön jatkosuunnittelusta ja tukikohtien sijoituspaikkakunnista.

Työryhmä arvioi myös tuotantotavan muutostarpeita yhdessä Pirkanmaan maakunnan kanssa. Lentotoiminnan nykyiset alihankintasopimukset päättyvät vuoden 2021 lopussa. Uudet tukikohdat ja tuotantotavan mahdollinen muutos on määrä ottaa käyttöön vuoden 2022 alusta.

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja, FinnHEMS Oy

Jyri Örri, 040 830 4577, jyri.orri@finnhems.fi

FinnHEMS on valtakunnallinen lääkärihelikopteripalveluiden hallinnointiyksikkö. Yhtiön omistavat yhtä suurin osuuksin yliopistolliset sairaanhoitopiirit: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.  FinnHEMS on perustettu vuonna 2010, ja se on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. 

www.finnhems.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *