Lääkäri- ja lääkintähelikoptereiden juhannus oli hiukan tavallista kesäviikonloppua vilkkaampi 

Lääkäri- ja lääkintähelikoptereita hälytettiin juhannuksen aikana yhteensä 145 kertaa, joissa kohdattiin kaikkiaan 50 potilasta. Hälytysten syynä oli useimmiten potilaan elottomuus. Hälytyksissä nousivat esiin myös kaatumiset ja tieliikenneonnettomuudet.

Juhlapyhä piti kiireisenä erityisesti Oulun yksikköä, jolla oli hälytyksissä lähes 70 prosentin lisäys tämän kesän muihin viikonloppuihin verrattuna. 11 potilasta sai apua yksiköltä.

Vantaan tukikohdalla juhannus oli viime juhannusta ja tämän kesän aiempia viikonloppuja kiireisempi. Yksikköä hälytettiin hiukan yli 30 kertaa, joissa osallistuttiin yhteensä kymmenen potilaan hoitoon. Myös viime lokakuussa toimintansa aloittaneen Seinäjoen tukikohdan ensimmäinen juhannus oli muita kesäviikonloppuja vilkkaampi. 13 hälytyksellä osallistuttiin viiden potilaan hoitoon. 

Turun ja Tampereen tukikohdissa juhannus oli kesän muiden viikonloppujen kaltainen: kummassakin vastaanotettiin reilut 20 hälytystä juhannuksen aikana. Rovaniemellä juhannus ei hälytysmäärältään juurikaan erottunut alkukesän viikonlopuista, mutta yksikön viidestä juhannuspotilaasta peräti neljä kuljetettiin helikopterilla sairaalaan saamaan jatkohoitoa.

Kuopion tukikohdalla juhannus oli potilaiden suhteen viimevuotista hiljaisempi. Yhteensä 17 hälytyksestä yksi konkretisoitui potilaan kohtaamiseen.

Elottomuus, kaatuminen tai liikenneonnettomuus yleisimpiä syitä

Juhannuksena, kuten arkenakin, hälytyksen syynä on useimmiten potilaan elottomuus. Lääkäri- ja lääkintähelikoptereita hälytettiin elottoman potilaan avuksi lähes 50 kertaa.

Juhannuksen kuluessa tieliikenneonnettomuushälytyksiä tuli reilut 20. Määrä on suurempi kuin vuosi sitten, jolloin liikenneonnettomuushälytysten määrä oli erityisen vähäinen. Myös kaatumiset aiheuttivat useita hälytyksiä.

Hukkumis- ja vesiliikenneonnettomuushälytyksiä oli edelleen viimevuotista vähemmän. Veteen liittyvien hälytysten väheneminen jatkuu jo kolmatta perättäistä vuotta.

Lisätietoja:

Tiina Koutajoki, viestintäpäällikkö, FinnHEMS

tiina.koutajoki@finnhems.fi, p. 0400 415 635