Lääkärihelikoptereihin koulutetaan 11 uutta HCM-osaajaa – vaativaan ammattiin haki yli sata ensihoitajaa

FinnHEMS kouluttaa kevään ja kesän aikana kaikkiaan 11 uutta ensihoitajaa HCM:n tehtävään. Pääosa tulee työskentelemään vuoden 2022 lopulla toimintansa aloittavassa Seinäjoen tukikohdassa. Hakemuksia kurssille tuli kaikkiaan reilut sata kappaletta.

Kurssilaisten väylä HCM:ksi alkoi helmikuun alussa seitsemän kuukauden koulutusjaksolla, joka antaa valmiudet itsenäiseen päivystystyöhön. Heti kurssin alussa koulutettavat pääsevät ilmailun teoriaopintoihin Suomen ilmailuopistoon Poriin. 

Kevään 2022 aikana kurssilla on ilmailun teoriaopetuksen lisäksi muun muassa tutustumista HEMS-tukikohtien toimintaan, simulaattoriopetusta, yhtiön toiminnan ja helikopterin tekniikan opiskelua sekä lääkinnän perehdytysjakso toukokuussa. 

Tukikohtiin kesäkuussa

Koulutettavat siirtyvät kesän alussa työharjoitteluun tukikohtiin kokeneen HCM:n ja muun HEMS-tiimin perehdytykseen. Koulutukseen kuuluvat yölentoharjoitukset ja NVIS-toiminnan opiskelu tehdään myöhemmin valoisimman kesäkauden jälkeen. 

Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet pääsevät aloittamaan HCM:nä ensisijaisesti uudessa Seinäjoen tukikohdassa syksyllä 2022 tai mahdollisesti muissa FinnHEMSin tukikohdissa.

Seinäjoen FH40-tukikohdan HCM-miehistön lisäksi kurssilla koulutetaan henkilöitä, jotka jäävät odottamaan paikkojen aukeamista muissa tukikohdissa. Rekrytointi ja jatkokoulutus viedään loppuun joustavasti, mikäli HCM-henkilöstöä tarvitaan valtakunnallisesti lisää ennen seuraavan koulutuksen järjestämistä.

Seuraavan HCM-kurssin ajankohta riippuu Kouvolan tukikohdan perustamisaikataulusta ja selvinnee kevään mittaan.

Kriteerit hakijoille olivat tiukat

Uudet HCM:t etenivät koulutukseen monivaiheisen valintaprosessin läpi. Hakemusvaiheen jälkeen hakijoita testattiin henkilöarviointien, soveltuvuustestien ja haastatteluiden avulla. Tehtävään hakeminen edellytti soveltuvan koulutuksen lisäksi riittävän pitkää ja laajaa työkokemusta. Fyysinen kunto testattiin jo osana hakemusvalintaa. 

– Fyysinen soveltuvuuskoe oli nyt ensimmäistä kertaa mukana HCM:ien rekrytointiprosessissa. Siinä testattiin lihaskuntoa sekä hapenottokykyä. Vaatimuksiltaan se muistuttaa pelastajien vastaavaa koetta, joka onkin ollut meidän testimme taustalla, kertoo FinnHEMSin erityisasiantuntija Marko Sorsa.

Uuden oppiminen ei lopu koulutukseen

HCM:n ammatin vaativuus ja monipuolisuus tarkoittaa, että erilaisia ilmailu- ja lääkintäkoulutuksia riittää. 

– Näiden asioiden hallitseminen on edellytys tehtävän hoitamiselle, mutta toisaalta haasteet ja jatkuva oppiminen ovat työn suola, Sorsa sanoo.  

HCM:ien rooli HEMS-toiminnassa on erittäin monipuolinen. Ilmassa he toimivat niin sanottuina ei-ohjaavina perämiehinä. He navigoivat, monitoroivat lentäjän ja helikopterin turvallista toimintaa sekä auttavat mahdollisissa häiriö- tai hätätilanteissa. Potilaan luona HCM:t avustavat lääkäriä niin rutiini- kuin hätätoimenpiteissäkin.  

Lisätietoja: 

FinnHEMS, viestintäpäällikkö Tiina Koutajoki
tiina.koutajoki@finnhems.fi, p. 0400 415 635