Lääkärihelikopteritukikohdan perustaminen Seinäjoelle etenee

Valtakunnallisesta lääkärihelikopteritoiminnasta vastaava FinnHEMS, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ovat aloittaneet yhteisen suunnittelun ja työn Seinäjoen tukikohdan perustamiseksi. Tavoitteena on käynnistää toiminta loppuvuodesta 2022.

– Teemme yhdessä ja kukin toimija erikseen työtä tukikohdan avaamiseksi. Isoina kokonaisuuksina projektissa ovat edessä tukikohtarakennuksen rakennuttaminen, ensihoito- ja lentohenkilöstön rekrytointi ja kouluttaminen sekä kalustohankinnat, kertoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jari Huhtinen.

Tukikohta rakennetaan Seinäjoen lentokentän alueelle Ilmajoen Rengonharjuun. FinnHEMS on hankkinut tontin, joka mahdollistaa sujuvan lentotoiminnan ja joka on myös autoliikenteen kannalta toimiva. 

Rakentamaan päästäneen syyskesällä

Meneillään olevan arkkitehtisuunnittelun jälkeen FinnHEMS käynnistää kilpailutuksen tukikohtarakennuksen rakennuttajasta kevään aikana. Rakennuksesta tulee toiminnoiltaan vastaavanlainen kuin esimerkiksi Kuopioon vuonna 2019 avattu tukikohta. 

Rakennus koostuu miehistötiloista ja helikopteri- ja autohallista. Miehistötilassa on päivystys- ja lepotilojen lisäksi myös koulutus- ja toimistotiloja sekä varastoja. Tilojen suunnittelussa huomioidaan toiminnan erikoislaatuisuus ja päivystystyön tarpeet muun muassa palauttavan levon takaamiseksi. 

Lääkärihelikopteritukikohta on toiminnassa vuorokauden ympäri

– Käynnistyessään lääkärihelikopteritoiminta tuo koko Pohjanmaan alueella potilaan luo kohteeseen avuksi tiimin, joka on perehtynyt hätätilapotilaan hoitoon ja kuljetukseen. Yksikkö myös tiivistää alueellista yhteistyötä, sanoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Heini Elo.

Seinäjoella toimii jo nyt maata pitkin liikkuva Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin lääkäriyksikkö, joka on valmiudessa joka päivä klo 8–20. Tukikohdan aloittaessa lääkäriyksikön toiminta sulautuu siihen. 

Helikopterin ensisijaisena tarkoituksena ei kuitenkaan ole kuljettaa potilasta, vaan ensihoitolääkäri nopeasti potilaan luo.

Tukikohdan toiminnan pyörittämiseen tarvitaan vähintään 15–20 henkilöä: ensihoitolääkäreitä, lentäjiä ja lentoavustajia eli HCM:iä (Hems Crew Member) sekä huoltoammattilaisia. 

Kaikki tukikohdassa työskentelevät koulutetaan HEMS- eli lääkärihelikopteritoimintaan. FinnHEMS ja sairaanhoitopiirit tekevät tukikohdan henkilöstösuunnittelua ja valmistautuvat henkilöstön rekrytointeihin ja koulutuksiin. Rekrytointien alkamisesta kerrotaan myöhemmin​. 

Lisätietoja:

Tiina Koutajoki, viestintäpäällikkö, FinnHEMS Oy, tiina.koutajoki@finnhems.fi, p. 0400 415 635

Heini Elo, ensihoidon ylilääkäri, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, heini.elo@epshp.fi, p. 050 474 5330