Onnistunut ensihoito vaatii yhteen hiileen puhaltamista monelta eri yksiköltä. Se on saumatonta yhteistyötä, jonka päämääränä on antaa potilaalle parasta mahdollista hoitoa. FinnHEMSin lääkäriyksikön osaamista tarvitaan kaikkein kiireellisimmissä ensihoidon tehtävissä.
Toimiva yhteistyö on tärkeää koko ensihoitojärjestelmässä, sillä ilman sitä avunsaanti voisi viivästyä ja hoidon taso laskea.
– Ketju on niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Siksi on tärkeää, että eri yksiköt tukevat toisiaan ja yhteistyö on saumatonta, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan ensihoitokeskuksen sekä FinnHEMS-tukikohdan ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu.
FinnHEMS-lääkäriyksikkö hälytetään osaan ensihoidon A-tehtävistä. Lähes aina niissä on kyse kriittisessä tilassa olevasta hätätilapotilaasta.
– Kaikista ensihoidon tehtävistä niitä A-tehtäviä, joihin FinnHEMSin lääkäriyksikkö hälytetään, on vähän. Ne ovat kuitenkin tietyssä mielessä kaikkein tärkeimpiä tehtäviä, sillä kyseessä ovat vakavasti sairastuneet tai loukkaantuneet potilaat. Niissä lääkäriyksikön osaaminen on ehdottoman tarpeellista, Hoppu arvioi.
Kenttäjohtaja ohjaa resursseja
Ensihoidon kenttäjohtaja seuraa koko sairaanhoitopiirin alueen toimintaa ja tehtäviä. Hän tekee tiivistä yhteistyötä hätäkeskuksen kanssa ja ohjaa tarvittaessa resursseja alueelta ja tehtävästä toiseen.
– Jos FinnHEMSillä on päällekkäisiä tehtäviä, kenttäjohtoyksikkö voi toimia korvaavana yksikkönä, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon kenttäjohtaja Juha Partanen.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ensihoidon tehtäviä oli viime vuonna kaikkiaan hieman yli 67 000. Niistä A-tehtäviä oli 3 962, joista FinnHEMS hälytettiin 2 913:lle.
FinnHEMS kouluttaa ja arvioi hoidon laatua
Toisinaan FinnHEMSiä saatetaan tarvita, vaikka kyse ei olisikaan hengen pelastamisesta.
– Lääkärillä on potilaan kannalta myös eettinen merkitys. Voimme esimerkiksi lievittää onnettomuuspotilaan kipuja antamalla voimakkaita kipulääkkeitä, joita ensihoitoyksiköllä ei ole valtuuksia antaa, Hoppu muistuttaa.
FinnHEMSin lääkärit myös jakavat osaamistaan ja kouluttavat muita ammattilaisia ensihoidon ketjussa.
– Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ensihoitopalveluita tuottaa kuusi eri tahoa. Toimiessaan koko sairaanhoitopiirin alueella FinnHEMSin lääkäriyksikkö pystyy varmistamaan, että ensihoito on tasalaatuista koko alueella, Hoppu kertoo.
Yhteistyö takaa onnistuneen hoidon
Juha Partanen korostaa, että toimiva yhteistyö ensihoidon ketjussa on ennen kaikkea potilaan etu.
– Sujuva yhteistyö näkyy onnistuneena ensihoitona eli siinä, että potilaille saadaan oikeanlaista apua mahdollisimman pikaisesti.
Tehtävällä ensin potilaan luokse ehtivä yksikkö, tavallisesti ensivaste- tai ensihoitoyksikkö, antaa lääkäriyksikölle lisätietoa potilaan tilasta. Se auttaa lääkäriyksikköä suunnittelemaan esimerkiksi sitä, mitä hoitovälineitä kohteeseen otetaan mukaan ja miten potilasta paikan päällä hoidetaan.
Ensivasteyksikkö auttaa lääkärihelikopteria tarvittaessa myös etsimään turvallisen laskupaikan ja avustaa laskeutumisessa. Ensihoitoyksikön tehtävä taas on aloittaa potilaan hoito ja jatkaa sitä yhteistyössä lääkäriyksikön kanssa. Tarvittaessa potilas kuljetetaan jatkohoitoon joko ambulanssilla tai helikopterilla riippuen tapahtumapaikasta ja potilaan voinnista.
– Meitä kaikkia tarvitaan, jotta lopputuloksena on hyvin hoidettu potilas. Kun yhteistyö hoitoketjussa toimii, potilas saa parasta mahdollista hoitoa ja meille jää tunne siitä, että olemme tehneet jotakin hyvää potilaan eteen, Hoppu summaa.