Seinäjoen lääkärihelikopteritukikohta vihittiin käyttöön

FinnHEMSin uusin lääkärihelikopteritukikohta Seinäjoella on osoittanut tarpeellisuutensa jo viiden ensimmäisen toimintakuukautensa aikana. Hälytyksiä tukikohdassa on ollut 417 kappaletta, joissa on kohdattu 126 potilasta ja 13 potilasta on kuljetettu sairaalaan. Tukikohta on lisännyt kriittisten potilaiden potilaskuljetuskapasiteettia neljän yliopistosairaalan yhteistoiminta-alueella.

Seinäjoen lääkärihelikopteritukikohdassa vietettiin virallisia avajaisia 6. maaliskuuta. Tukikohdan toiminta on käynnistynyt vaiheittain lokakuun 2022 alussa. Uuden tukikohdan myötä FinnHEMSin lääkäri- ja lääkintähelikopterit tavoittavat noin 80 prosenttia suomalaisista noin puolen tunnin kuluttua hälytyksestä.

– Toiminta on käynnistynyt sujuvasti. Yksikkö on nopeasti solahtanut kiinteäksi osaksi Pohjanmaan ensihoidon ketjua ja osoittanut tarpeellisuutensa. Lääkärihelikopteritoiminta täydentää alueen terveyspalveluita tuomalla sellaisen lääkärijohtoisen ensihoitopalvelun, jota aiemmin on tuotettu vain yliopistosairaala-alueilla, sanoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jari Huhtinen.

Kuten FinnHEMSin muissakin tukikohdissa, Seinäjoen lääkärihelikopteriyksikön pääasiallisena tehtävänä on kuljettaa tehohoitotasoinen ensihoito potilaan luo. Nykysuuntauksen mukaan helikopteri yhä useammin kuljettaa myös potilaita. Seinäjoen tukikohdan on etukäteen arvioitu olevan paljon kuljettava tukikohta ja sen tehtäväprofiilissa kuljetusten määrä onkin jo nyt korostunut. 

– Pohjanmaa voi antaa esimerkkiä koko lääkärihelikopteritoiminnalle, sillä aikakriittisten potilaiden helikopterikuljetuksien lisääminen on tehokas keino nopeuttaa potilaan hoidon aloittamista yliopistosairaalassa ja siten lisätä toiminnan vaikuttavuutta, kertoo Huhtinen.

Lääkärihelikopteritoiminnan kehittäminen jatkuu

Lääkärihelikopteritukikohdan ensihoito tuotetaan yhdessä Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan hyvinvointialueiden kanssa. Lääkärihelikopteri operoi poikkeuksellisen laajalla alueella: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Satakunnan hyvinvointialueilla.

Seinäjoen tukikohta on Suomen lääkärihelikopteritoiminnasta vastaavan FinnHEMSin seitsemäs. Muut tukikohdat sijaitsevat Vantaalla, Turussa, Tampereella, Oulussa, Rovaniemellä ja Kuopiossa. Tavoitteena on avata kahdeksas tukikohta Kouvolan Uttiin vuonna 2024. Tukikohtaverkoston laajentaminen perustuu eduskunnan oikeusasiamiehen linjaukseen, jonka mukaan kansalaisten tasavertaisuus edellyttää uusien tukikohtien perustamista toiminnan katvealueille Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen.

Valtiovallan tervehdyksen Seinäjoen lääkärihelikopteritukikohdan avajaistilaisuuteen toi sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus- ja terveysosaston valmiusjohtaja Pekka Tulokas. Hän kiittelee, että alueen toimijat ja päättäjät ovat yhteistyöllään mahdollistaneet tukikohdan tulon Pohjanmaalle.

– Seinäjoki on yksi osoitus siitä, että lääkärihelikopteritoiminnan kehittäminen etenee suunnitellusti kohti maantieteellisesti kattavaa ja kansallisesti yhteen toimivaa kokonaisuutta. Tulevaisuudessakin tarvitsemme laajapohjaista ja aktiivista yhteistyötä, jotta pystymme määrittelemään tulevaisuuden strategisia linjauksia. Tällainen on esimerkiksi FinnHEMSin laivaston uudistaminen, Tulokas sanoo.

INFOBOKSI:

Seinäjoen tukikohta (FH40) on FinnHEMSin seitsemäs

  • Seinäjoen tukikohdan lääkärihelikopteri ja -auto ovat hälytysvalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa. Yksikössä päivystävät aina ensihoitolääkäri, lentäjä ja HEMS-ensihoitaja.
  • Tukikohdan toiminta pyörii 20–25 henkilön voimin. Hälytystehtävien lisäksi tukikohdalla työskentelevä ensihoitolääkäri toimii konsultoijana alueen ensihoidolle.
  • Käytössä on Airbus EC135 -helikopteri ja Volvo XC90 -hälytysajoneuvo.
  • Seinäjoen tukikohta sijaitsee Ilmajoen Rengonharjun lentoaseman alueella. Tukikohdan rakentaminen aloitettiin vuonna 2021.
  • Toiminta käynnistyi lokakuussa 2022. Tukikohdan kerrosala on kaikkiaan vajaat 1 000 neliömetriä. Rakennus koostuu miehistötiloista ja helikopteri- ja autohalleista. Miehistön päivystys- ja lepotilojen lisäksi on koulutus- ja toimistotilaa sekä varastoja. Suunnittelussa on huomioitu toiminnan erikoislaatuisuus ja päivystystyön tarpeet muun muassa palauttavan levon takaamiseksi.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Jari Huhtinen, FinnHEMS Oy, jari.huhtinen@finnhems.fi, p. 040 720 9921