Jo Seinäjoen tukikohdan ensimmäinen helikopteritehtävä osoitti lääkärihelikopteritoiminnan hyödyt Pohjanmaan alueella. Kaatuneen puun alle jäänyt potilas sai heti onnettomuuspaikalla lääkäritasoista hoitoa ja saatiin FinnHEMSin yksikön ansiosta ripeästi jatkotoimenpiteisiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.
Lokakuun ensimmäinen viikko Seinäjoen vasta avatussa tukikohdassa toimittiin lääkäriauton voimin. Lentotoiminta tukikohdalla aloitettiin viikkoa myöhemmin. Ensimmäisellä helikopterihälytyksellä lennettiin Kurikkaan, jonne oli noin vartin lentomatka. Hälytys oli myös päivystäneen miehistön ensimmäinen yhteinen hälytystehtävä.
Hälytys osui akuuttilääketieteen erikoislääkäri Markku Grönroosin ensimmäiselle työvuorolle Seinäjoella.
– Kyseessä oli onnettomuustilanne, jossa lääkärihelikopteri tosiaan osoitti tarpeellisuutensa. Meidän paikallaolostamme oli sekä aikahyötyä että lääketieteellistä hyötyä. Saimme esimerkiksi potilaan ilmarinnan hoidetuksi saman tien ja hän sai lisäverta jo paikan päällä, Grönroos kertoo.
FinnHEMSin lääkäriyksikön tekemät hoitotoimenpiteet olivat merkittävässä roolissa potilaan hoidossa. Potilaalle tehtiin muun muassa rintakehän alueen ultraäänitutkimus, jonka lääkäri- ja lääkintähelikopteriyksikkö pystyy tekemään tapahtumapaikalla. Ultraäänilaite on yksi lääkärihelikopterin erityislaitteista, ja useimmat FinnHEMSin yksiköt pitävät mukanaan verituotteita.
Kurikan tehtävän kaltaiset erilaiset vakavat vammautumiset ja onnettomuudet muodostavat yleisesti ottaen vajaan kolmanneksen lääkäri- ja lääkintähelikoptereiden potilastehtävistä Suomessa.
Yhteistyö sujui hyvin
Tapahtumapaikalla tehtiin päätös siitä, että potilaan tila vaatii tehohoitoa ja hänet kuljetetaan helikopterilla Tampereelle. Ennen lähtöä lääkärihelikopterista ilmoitettiin yliopistolliseen keskussairaalaan, jossa potilasta vastassa olivat erikoislääkärit ja hoitava tiimi.
Kopteri oli laskeutuneena soranajopaikan läheisyyteen ja potilas oli noin 30 metrin päässä helikopterista. Matka Taysiin kesti syksyisen kuulaassa säässä nelisenkymmentä minuuttia.
Markku Grönroos on tyytyväinen siihen, kuinka hyvin uuden tiimin työ sujui.
– Testatuksi tulivat hyvä valmistautuminen ja koko porukan rautainen ammattitaito. Lentäjä Antti Pesosen ja HCM Verne Hyyryläisen kanssa olimme ensimmäistä kertaa yhteisellä hälytyksellä. Silti kaikki sujui erittäin hyvin ja kommunikaatio tiimin kesken toimi. Lisäksi yhteistyö ensihoidon kenttäyksikön kanssa sujui erinomaisesti. Tukikohdan tulo Seinäjoelle vaikuttaa myös muun ensihoidon työhön ja tekemiseen Pohjanmaalla. Alussa me kaikki omaksumme uusia yhteisiä työtapoja, Grönroos toteaa.
Grönroosilla on pitkä tausta sairaalan päivystyksestä. Hän on akuuttilääketieteeseen erikoistunut lääkäri.
– Tykkäsin päivystystyöstä jo alun alkaenkin kovasti ja siksi hain siitä erikoistumisalanikin. Parhaillaan osallistun ensihoitolääketieteen lisäkoulutukseen Seinäjoen tukikohdassa, hän kertoo.
Lääkärihelikopteritoiminnassa Markku Grönroos aloitti Tampereen tukikohdassa vuoden 2022 maaliskuussa.