Läkarhelikopterverksamheten i FinlandFinnHEMS 50 – Uleåborg

Den tillfälliga basen i Uleåborg ligger i anslutning till Uleåborgs flygplats i Oulunsalo. Universitetssjukhuset utreder som bäst alternativ för bästa permanenta placering av basen.

nivFrån basen i Uleåborg når läkarhelikoptern inom 30 minuter från larm ut till Norra Österbotten och Kajanaland, ända till Pudasjärvi och Vaala. Basen mottar i genomsnitt fyra till fem larm om dygnet, cirka 1700 om året. Oftast gäller det störningar i de vitala livsfunktionerna såsom medvetslöshet, livlöshet, andnöd eller en olycka. Läkarhelikoptern larmas av nödcentralen.

Personal och ansvariga personer

I läkarhelikopterverksamheten är det viktigt att samarbetet fungerar friktionsfritt. Vid FinnHEMS 50-basen i Uleåborg arbetar sammanlagt 24 personer: 13 akutläkare, 6 piloter och 5 HEMS-akutvårdare. Dessutom arbetar FinnHEMS medicinska experter och sakkunniga inom flygverksamheten samt helikopteroperatörens experter hela tiden för att upprätthålla en högklassig och säker läkarhelikoptertjänst.

För akutvårdstjänsterna vid basen i Uleåborg svarar Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt och för helikoptertjänsten Babcock Scandinavian AirAmbulance AB.


MATTI MARTIKAINEN
Överläkare, prehospital akutsjukvård

matti.martikainen(a)ppshp.fi

HEINI NAL
Ansvarig läkare vid basen

heini.nal(a)ppshp.fi