TUKIKOHDAN ENSIMMÄINEN VUOSI Seinäjoen lääkärihelikopteritukikohta lunasti paikkansa Pohjanmaan ensihoidossa

Vuoden 2022 lokakuussa toimintansa aloittanut Seinäjoen lääkärihelikopteriyksikkö FH40 on solahtanut hyvin osaksi alueen ensihoitopalveluita. Yksikkö näyttää täyttävän hyvin sen lääkärihelikopteritoiminnan katvealueen, jonka vuoksi eduskunnan oikeusasiamies aikoinaan linjasi tukikohdan perustettavaksi.

Eduskunnan oikeusasiamies linjasi vuonna 2015, että Pohjanmaalle tulee perustaa lääkärihelikopteritukikohta parantamaan kansalaisten yhdenvertaisuutta. Laajalla toiminta-alueellaan yksikkö näyttääkin oivallisesti täyttävän lääkärihelikopteritoiminnan aiemman katvealueen.

Vuoden 2023 aikana yksikköä hälytettiin kaikkiaan 1038 kertaa. Hälytykset johtivat 350 potilaan kohtaamiseen. Lääkärihelikopteritoiminnan luonteeseen kuuluu tietty hälyttämisen etupainotteisuus, jotta apu saadaan perille nopeasti. Muun muassa siitä johtuen kaikki hälytykset eivät johda potilaskohtaamiseen.

HELIKOPTERILLA KULJETTAMINEN JA LENTOPAINOTTEISUUS KOROSTUVAT

Etukäteen arvioitiin, että yksikölle tulee suhteellisen paljon potilaskuljetuksia. Arvio on osoittautunut oikeaksi.

Vuoden 2023 aikana helikopterilla kuljetettiin jatkohoitoon 49 potilasta. Kuljetetuista potilaista valtaosalla hätätilan syynä oli aivoverenkiertohäiriö, liikenneonnettomuus tai tapaturma. Helikopterikuljetusten ensisijainen kohde on ollut Tampereen TAYS, mutta muutamia potilaita on kuljetettu myös Ouluun OYSiin ja Seinäjoen keskussairaalaan.

— Helikopterin antama nopeusetu korostuu, kun yliopistosairaala, ja sen myötä esimerkiksi mahdollisuus trombektomiaan eli aivovaltimotukoksen mekaaniseen avaamiseen, on maantieteellisesti kaukana, kertoo tukikohdan vastuulääkäri Toni Pakkanen.

Pohjanmaan lääkärihelikopteritukikohdan ensihoito tuotetaan yhdessä Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan hyvinvointialueiden kanssa.

— FH40-tukikohta hioutui nopeasti osaksi alueiden ensihoitopalvelua. Toiminnan suunnittelu ja aloitus sujuivat hyvin, sanoo lääkärihelikopteritoiminnasta vastaavan yhteistyöalueen ylilääkäri Sanna Hoppu.

Ensimmäisen toimintavuotensa aikana FH40-yksikön vastaanottamat hälytykset sijoittuivat maantieteellisesti laajalti ympäri Etelä- ja Keski- Pohjanmaata, Pohjanmaata sekä Satakunnan ja Pirkanmaan reuna-alueita. Potilaita hoidettiin kaikkiaan 45 kunnan alueella.

Vihreä: kohdatut potilaat

Valkoinen: hälytykset

VAARATILANNE KESKEYTTI TOIMINNAN HELMIKUUSSA

Helmikuussa 2023 Ruovedellä hälytystehtävältä lähdössä ollut helikopteri liukui lumisen tien kaltevalla pinnalla kymmenisen metriä, jolloin sen lavat osuivat läheisiin puihin.

Vaaratilanne ei aiheuttanut henkilövahinkoja, mutta tukikohdan lentotoiminta keskeytyi noin viikoksi helikopterin korjauksen vuoksi.

Heti tapahtuman jälkeen FinnHEMS käynnisti oman turvallisuustutkintansa, jonka tarkoituksena oli vaaratilanteen taustalla olevien asioiden tunnistaminen ja sitä kautta yleisen turvallisuuden lisääminen, vastaavien onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäiseminen sekä onnettomuuksista aiheutuvien vahinkojen torjuminen. Tutkintaryhmän suosituksesta kaikkien yhtiön helikoptereiden jalaksiin asennettiin liukuesteet ja kaltevien paikkojen laskeutumiseen kiinnitetään erityistä huomiota lentäjien koulutuksissa.