Uuden lääkärihelikopteritukikohdan rakennustyöt käyntiin Kelloniemessä

Lääkärihelikopteriyhtiö FinnHEMS rakentaa Kuopion Kelloniemeen uuden tukikohdan, joka valmistuessaan korvaa Rissalassa sijaitsevan väliaikaisen parakkitukikohdan. Uuden tukikohdan on määrä olla valmis kesällä 2019. Sen ansiosta ensihoitolääkärin hoitoa  tarvitsevat potilaat tavoitetaan Kuopion keskustan väestötiheällä alueella yhä nopeammin.

Työt FinnHEMSin uuden lääkärihelikopteritukikohdan rakentamiseksi Kelloniemessä ovat päässeet alkuun, kun hankkeelle myönnetty rakennuslupa sai lainvoiman helmikuun alussa. Alueen asemakaavamuutos tuli lainvoimaiseksi jo heinäkuussa 2017. Hanketta viedään eteenpäin yhdessä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa.

Tukikohdan siirtyessä Rissalasta Kelloniemeen FinnHEMSin ensihoitolääkäriyksikkö pystyy palvelemaan entistä paremmin myös Kuopion keskusta-aluetta. Uuden tukikohdan myötä ensihoitolääkäri tavoittaa kantakaupungin alueella olevat potilaat jopa 10 minuuttia aiempaa nopeammin.

– Kuopiossa on arvioitu, että paras paikka tukikohdalle on lähellä väestökeskittymää, jolloin suuri joukko apua tarvitsevia tavoitetaan mahdollisimman nopeasti myös maanteitse. Kuopion keskustan ensihoitolääkärin hoitoa vaativat tehtävät kun hoidetaan FinnHEMSin maayksiköillä eli hälytysajoneuvoilla, kertoo Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Jouni Kurola.

Parakeista pysyvään tukikohtaan 

FinnHEMS on toiminut Rissalan parakeissa vuodesta 2014 alkaen.

– On tärkeää, että Kuopioon saadaan viimein pysyvä tukikohta, jonka tilat vastaavat nykyaikaisia lääkärihelikopteritoiminnan tarpeita, Kurola sanoo.

Uudet tilat muun muassa nopeuttavat hälytysajoneuvojen ja helikoptereiden liikkeelle lähtöä sekä tarjoavat miehistölle asianmukaiset lepotilat.

Kelloniemen tontin syvätiivistys aloitettiin viime viikolla.

– Seuraavaksi työt jatkuvat perustussuunnittelulla ja urakoitsijoiden kilpailuttamisella. Rakennustyöt päästään näillä näkymin aloittamaan touko-kesäkuussa, ja tukikohdan on määrä valmistua kesällä 2019, kertoo urakasta vastaava vt. kiinteistöpäällikkö Petteri Jokinen FinnHEMSiltä.

Vuonna 2017 Kuopion tukikohdassa oli 2 575 hälytystä. Lisäksi päivystävä ensihoitolääkäri vastaanotti 3 474 ensihoidon konsultaatiopuhelua. Potilaita kuljetettiin lähes 30 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna.

Lisätiedot:

Petteri Jokinen, 040 579 1799, petteri.jokinen@finnhems.fi

Vt. kiinteistöpäällikkö, FinnHEMS Oy

FinnHEMS on valtakunnallinen lääkärihelikopteripalveluiden hallinnointiyksikkö. Yhtiön omistavat yhtä suurin osuuksin yliopistolliset sairaanhoitopiirit: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. FinnHEMS on perustettu vuonna 2010, ja se on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. www.finnhems.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *