Vihdoinkin työ saa arvoisensa puitteet

Vedosta lepattavat lahkeet, jäätyvät putket ja ovenraosta sisälle tupruttava lumi ovat Kuopion Rissalassa sijaitsevan nykyisen parakkirakenteisen tukikohdan ilmeisiä haittapuolia. Vielä merkittävämpiä tekijöitä ovat työssä jaksamiseen ja lepomahdollisuuksiin liittyvät puutteet. Toimintaamme varta vasten suunniteltu uusi tukikohta onkin siksi ihan mielettömän hieno juttu.

Kesällä tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun aloitin työni HEMS-toiminnassa. Koko tämän ajan – ja jo ennen sitä – Itä-Suomen lääkärihelikopteri on toiminut väliaikaisissa tiloissa. Tilat ovat muutto muutolta parantuneet, mutta tilanpuute ja parakkirakenteiden ongelmat puutteellisine lämmön- ja ääneneristyksineen ovat pysyneet.

Nykyisissä tiloissa rakenteelliset haitat ovat kuitenkin pieniä verrattuna työssä jaksamisen haasteisiin. Pienissä tiloissa kaikki tapahtuu saman käytävän varrella. Päivystävän miehistön lepo häiriintyy, kun käytävällä liikkuu esimerkiksi muita miehistön jäseniä, mekaanikkoja tai FinnHEMSin edustajia. Heikon äänieristyksen takia kukaan ei saa rauhaa. Myös lentokentän melu kyllästyttää.

Työssä jaksamisesta ja työkyvyn ylläpidosta puhutaan nykyään paljon. Uskon, että uusi tukikohta tukee meidän jaksamistamme ihan uudella tavalla. Työmme luonne on sellainen, että tehtävien välillä on oltava mahdollisuus lepoon. Uusilta tiloilta odotankin ennen kaikkea rauhaa. Kelloniemessä päivystävän miehistön tilat sijoitetaan toiseen kerrokseen, yleiset tilat, kuten luokkahuone ensimmäiseen. Jatkossa tukikohdassa on siis mahdollista vastaanottaa vieraita tai järjestää kokouksia ja koulutuksia häiritsemättä päivystävää miehistöä.

Rauhan lisäksi arvostan toki suuresti myös monia muita pienempiä parannuksia, joita uusi tukikohta tarjoaa. Yksi sellainen, joskin yksinkertainen asia on kunnollinen lennonvalmistelutila, jossa voimme säilyttää haalarit ja muut tarvikkeemme vuoron aikana. Tällöin muu tukikohta on mahdollista pitää siistinä, kun reissussa rähjääntyneen ja mahdollisesti ihmiseritteistä likaantuneen lentohaalarin voi jättää selvästi muista tiloista erilleen.

Minulle on tärkeää, että saamme vihdoin viihtyisät ja toimivat tilat, jotka on suunniteltu lääkärihelikopteritoimintaa varten. Arvostan työtämme kovasti, ja nyt tuntuu siltä, että saamme vihdoin toimintamme arvoiset tilat. Samalla saamme huikean mahdollisuuden uuteen alkuun.

Kirjoittaja Pamela Hiltunen on anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri ja Kuopion FH60-tukikohdan vastuulääkäri.

FinnHEMSin blogissa suunvuoro annetaan vuorotellen eri alojen ammattilaisille, jotka omalta osaltaan pitävät huolen siitä, että lääkärihelikopterit päivystävät valtakunnallisesti vuoden jokaisena päivänä ja kiireistä apua tarvitsevat saavat laadukkaan, elintärkeän ensihoidon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *