Vuoden 2022 lokakuussa toimintansa aloittanut Seinäjoen lääkärihelikopteriyksikkö on solahtanut hyvin osaksi alueen ensihoitopalveluita. Se näyttää täyttävän hyvin sen lääkärihelikopteritoiminnan katvealueen, jonka vuoksi eduskunnan oikeusasiamies aikoinaan linjasi tukikohdan perustettavaksi.
Toiminta Seinäjoen FH40-tukikohdalla aloitettiin lääkäriautolla 3. lokakuuta 2022 ja helikopterilentotoiminta liittyi mukaan 10. lokakuuta 2022. Ensimmäisen täyden toimintavuoden aikana yksikköä hälytettiin kaikkiaan 1044 kertaa. Hälytykset johtivat 357 potilaan kohtaamiseen.
Yksikön vastaanottamat hälytykset sijoittuivat maantieteellisesti laajalti ympäri Etelä- ja Keski-Pohjanmaan ja Pohjamaan alueita sekä Satakunnan ja Pirkanmaan reuna-alueita. Potilaita hoidettiin kaikkiaan 45 kunnan alueella.
Laajalla toiminta-alueellaan yksikkö näyttää oivallisesti täyttävän lääkärihelikopteritoiminnan aiemman katvealueen Pohjanmaalla. Eduskunnan oikeusasiamies linjasi vuonna 2015, että Pohjanmaalle tulee perustaa lääkärihelikopteritukikohta parantamaan kansalaisten yhdenvertaisuutta.
– Heti ensimmäinen helikopteritehtävä lokakuussa 2022 osoitti lääkärihelikopteritoiminnan hyödyt Pohjanmaalla. Kaatuneen puun alle jäänyt potilas sai heti onnettomuuspaikalla lääkäritasoista hoitoa ja hänet saatiin helikopterikuljetuksella ripeästi jatkohoitoon TAYSiin, sanoo tukikohdan vastuulääkäri Toni Pakkanen.
Helikopterilla kuljettaminen ja lentopainotteisuus korostuvat
Etukäteen yksikölle arvioitiin tulevan suhteellisen paljon potilaskuljetuksia, ja niin näyttää käyneen.
Ensimmäisen vuoden aikana helikopterilla kuljetettiin jatkohoitoon 54 potilasta. Potilaista kymmenen olivat Vaasan seudulta ja kahdeksan Seinäjoen alueelta, loput laajalti eri puolilta toiminta-aluetta. Kuljetetuista potilaista valtaosalla oli aivoverenkiertohäiriö, liikenneonnettomuus tai tapaturma hätätilan syynä. Helikopterikuljetusten ensisijainen kohde on ollut Tampereen TAYS, mutta muutamia potilaita on kuljetettu myös Ouluun OYSiin ja Seinäjoen keskussairaalaan.
FH40-tukikohdan ensimmäisen vuoden tehtävistä valtaosa, yli 71 prosenttia, on hoidettu helikopterilla.
– Helikopterin antama nopeusetu korostuu, kun yliopistosairaala, ja sen myötä esimerkiksi mahdollisuus trombektomiaan eli aivovaltimotukoksen mekaaniseen avaamiseen, on maantieteellisesti kaukana, kertoo Pakkanen.
Lääkärihelikopteritoiminnan ensisijainen tehtävä ei ole niinkään potilaiden kuljettaminen, vaan vaativan ensihoidon vieminen nopeasti hätätilapotilaan luokse. Useimmiten potilas siirtyy tapahtumapaikalta jatkohoitoon ambulanssilla. Tällöin Pohjanmaalla kohteena on tavallisesti Seinäjoen keskussairaala. Potilaiden kuljettaminen helikopterilla jatkohoitoon on kuitenkin yleistymässä toimintatapojen ja hoitomuotojen muuttuessa.
Pohjanmaan lääkärihelikopteritukikohdan ensihoito tuotetaan yhdessä Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan hyvinvointialueiden kanssa.
– FH40-tukikohta on hioutunut nopeasti osaksi alueiden ensihoitopalvelua. Toiminnan suunnittelu ja aloitus ovat sujuneet hyvin, sanoo lääkärihelikopteritoiminnasta vastaavan yhteistyöalueen ylilääkäri Sanna Hoppu.
Lisätietoja:
Toni Pakkanen, vastuulääkäri, FH40-tukikohta
Pirkanmaan hyvinvointialue
p. 044 472 9809, toni.pakkanen@pirha.fi