Den viktigaste uppgiften för läkarhelikopterverksamheten är att som en del av akutvårdskedjan producera högklassiga tjänster av ett akutläkarteam i plötsliga och livshotande situationer. Som mottagare av tjänster av akutläkare har medborgarna en så jämlik ställning som möjligt tack vare FinnHEMS breda verksamhetsområde och förmåga att reagera snabbt.
Alltid redo
Helikoptrarna och den jourhavande besättningen står i omedelbar beredskap dygnet runt. Besättningen av en helikopter består vanligtvis av en akutläkare, en HEMS-sjukvårdare eller en HEMS-räddare och en pilot.
Alla FinnHEMS läkar- och läkarhelikopterenheter larmas till sina uppgifter med hjälp av en responstidsmodell. Nödcentralsystemet Erica larmar automatiskt den FinnHEMS-enhet som snabbast kan nå en akutpatient oberoende av välfärdsområdenas gränser.
De fem vanligaste orsakerna till larm
- Livlöshet/återupplivning
- Trafikolycka
- Medvetslöshet
- Fall
- Hjärncirkulationsstörning
Specialkompetens till patienten
Helikoptrarnas främsta uppgift är att transportera vården till patienten så snabbt som möjligt.
Läkarhelikopterteamet är specialiserat på att behandla svårt skadade och sjuka patienter.
Det vanligaste är att enheter larmas till livlösa patienter och patienter som skadats i trafikolyckor. Oftast orsakas livlösheten av en hjärt- eller hjärnhändelse.
Enheterna rör sig på stora geografiska områden och har därför stor erfarenhet av dessa patientgrupper. Patienten transporteras i allmänhet med ambulans till sjukhuset för fortsatt vård. En akutläkare från FinnHEMS-enheten följer med i ambulansen.
Patienttransporter med helikopter har ökat markant de senaste åren. Tillväxttrenden har också beaktats som en del av den framtida strategin för läkarhelikopterverksamheten.
Med en helikopter kan man ta med sig specialkompetens på plats även över långa avstånd. Dessutom har enheterna utrustning och behandlingsmetoder som andra enheter inom akutsjukvården inte har. FinnHEMS-enheterna utför i allmänhet vårdåtgärder som kan jämföras med de åtgärder som utförs på sjukhus i början av intensivvården. Intubation, att säkra luftvägarna med hjälp av en andningsslang och inledning av respiratorbehandling, är ett av de vanligaste ingreppen som utförs av FinnHEMS-läkarenheter.
I Finland kan största delen av patienterna inom akutsjukvården nås med helikopter inom 30 minuter efter larm.
Transport direkt till den slutliga vårdplatsen
Med helikoptrar kan svårt skadade patienter transporteras direkt till den lämpligaste vårdplatsen. Sjukvårdshelikoptern kan också snabbt nå patienter i områden som det skulle ta för lång tid att nå med bil, till exempel öar, vildmarksområden och annan svårtillgänglig terräng.
Högklassig akutsjukvård sparar kostnader
Eftersom akutvården av de svårast skadade patienterna är koncentrerad till helikopterteam, skiljer sig deras kompetens från den som finns inom de övriga akutvårdsenheterna. Dessa team har en gedigen rutin och specialkompetens inom vård av akutpatienter, vilket endast kan uppnås genom att betjäna ett stort befolkningsunderlag såsom läkarhelikoptrarna gör.
Råd och stöd till akutvårdare
Den finländska läkarhelikopterverksamheten utmärker sig med att de jourhavande akutläkarna vid helikopterenheterna utför mycket telefonkonsultationer och telefonrådgivning. Akutvårdare konsulterar läkare vid baserna per telefon cirka 20 000 gånger varje år.
Internationellt erkänd verksamhet
HEMS-verksamheten i Finland är internationellt sett på toppnivå i många avseenden. Läkarna som arbetar i läkarhelikoptern är i huvudsak specialister inom anestesiologi och intensivvård och har många års erfarenhet av akutvård utanför sjukhus.