FinnHEMSin kokonaispäästöt olivat 3 475 hiilidioksiditonnia vuonna 2023. Suurimmat päästövaikutukset syntyvät toiminnan luonteen vuoksi helikopterien käyttämistä polttoaineista. Kaiken kaikkiaan lähes kaikki yrityksen päästöt syntyvät polttoaineiden käytöstä, energian tuotannosta sekä liikematkustuksen ja kuljetusten edellyttämästä polttoaineen käytöstä.
Käytössä olevat yhdeksän Airbus EC135- ja H145-helikopteria käyttävät polttoaineenaan JET A1-lentokerosiiniä sekä biokerosiinia. Helikopterihallien lämmitykseen ja varavoimakoneisiin käytetään lämmitysöljyä.
Hiilijalanjälkeä pienennetään suosimalla uusiutuvia polttoainevaihtoehtoja ja kiinteistöjen energiaratkaisuilla.
Huomioimme kestävän kehityksen periaatteet kiinteänä osana kalustohankintoja ja tutkimme ilmailun, helikopterivalmistajien ja polttoaineteollisuuden vastuullisuuspyrkimyksiä ja etsimme väyliä liittyä mukaan.
ASTEITTAIN KOHTI BIOKEROSIINIA
Vuodelle 2023 asetettuna tavoitteena oli, että vähintään 5 prosenttia lentokerosiinista koostuu uusiutuvista raaka-aineista valmistetusta polttoaineesta. Jäimme kuitenkin tavoitteesta, sillä kaikkiaan 3 prosenttia vuonna 2023 käyttämästämme kerosiinista oli biokerosiinia, johtuen sen heikosta saatavuudesta loppuvuonna. Päästöjä vältettiin 31,4 hiilidioksiditonnia verrattuna siihen, että sama määrä olisi ostettu tavallisena kerosiinina.
Kaikkiaan ilmailun aiheuttamat päästöt kasvoivat lähes 18 prosenttia viime vuodesta. Merkittävänä syynä oli lentotuntimäärän kasvu, jossa merkittävänä tekijänä oli Seinäjoen tukikohdan ensimmäisen täyden toimintavuoden ilmailu.
Vaikutusmahdollisuutemme ilmailun tuottamaan hiilijalanjälkeen ovat rajatut: voimme vaikuttaa vain käytettävään polttoaineeseen, emme meille hälytystehtävillä muodostuviin lentomääriin. Toiminnan taloudelliset resurssit hidastavat siirtymää biopolttoaineisiin, sillä biokomponentin sisältävän polttoaineen hinta on noin kolminkertainen tavalliseen verrattuna.
AJONEUVOJEN UUSIUTUVIEN POLTTOAINEIDEN KÄYTTÖ
Hälytysajokäytössä olevassa ajoneuvokalustossa siirrytään asteittain käyttämään uusiutuvaa dieselpolttoainetta. Tukikohtien hälytysajoneuvoilla ajettiin yhteensä noin 145 000 kilometriä vuoden 2023 aikana.
Vuoden 2023 tavoitteena oli, että 50 prosenttia lääkäriautojen dieselpolttoaineesta koostuu uusiutuvasta polttoaineesta vuoden viimeiseltä neljännekseltä alkaen. Jäimme tavoitteesta jonkin verran, sillä dieselpolttoaineesta 38 prosenttia oli uusiutuvaa vuoden viimeisellä neljänneksellä. Siirtymään vaikuttaa merkittävästi tukikohtien läheisyydessä oleva jakeluasemaverkosto.
UUSIUTUVAA SÄHKÖÄ JA ENERGIAA
Asetimme vuoden 2023 tavoitteeksemme parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta ja siirtyä kokonaan uusiutuvaan sähköenergiaan.
Kartoitimme uusiutuvan energian investointimahdollisuudet kaikissa tukikohdissamme ja uudistimme toimitilojen sähkösopimuksia. Tukikohtien energiamuotoja muutettiin kohti uusiutuvaa energiaa, minkä johdosta jokaisessa tukikohdassamme käytetään nyt jonkin verran uusiutuvaa energiaa. Kaikki ostamamme energia on peräisin uusiutuvista lähteistä tai tuotettu ydinvoimalla.
Oulun, Tampereen ja Kouvolan tukikohtien rakennushankkeissa uusiutuva lämpö- ja sähköenergia on otettu lähtökohdaksi. Velvoitamme, että urakoitsijat minimoivat haitalliset ympäristövaikutukset omassa työssään.
Kaikissa toimitiloissamme on lisäksi edistetty jätteiden kierrätystä.
FINNHEMSIN HIILIJALANJÄLKI 2023

Päästölaskelma on toteutettu GHG-protokollan mukaisesti. Laskenta kattoi polttoaineiden käytöstä syntyvät suorat päästöt, ostetun energian päästöt sekä muista epäsuorista päästöistä energiaan liittyvät muut päästöt, kuljetukset, jätehuollon ja -veden sekä liikematkat, joista valtaosa liittyy lentävän henkilöstön simulaattorikoulutukseen.
