Tukikohdat

Tukikohdat

FinnHEMS tavoittaa lääkärihelikoptereillaan 70 prosenttia suomalaisista 30 minuutin sisällä hälytyksestä. 

FinnHEMSillä on Suomessa seitsemän tukikohtaa, joiden sijaintipaikat ovat Vantaa, Turku, Tampere, Seinäjoki, Kuopio, Oulu ja Rovaniemi.

Kussakin tukikohdassa päivystävällä miehistöllä on käytössään helikopteri ja maayksikkö. Miehistöön kuuluu Vantaan, Turun, Tampereen, Seinäjoen, Kuopion ja Oulun yksiköissä aina päivystävä ensihoitolääkäri, lentäjä ja HEMS-ensihoitaja tai HEMS-pelastaja. Rovaniemen tukikohdassa miehistö koostuu kahdesta lentäjästä ja kahdesta ensihoitajasta.

Näistä seitsemästä tukikohdasta lääkärihelikopterilla tavoitetaan 70 prosenttia suomalaisista 30 minuutin sisällä hälytyksestä.

Tukikohdat

VANTAA

FinnHEMSin Vantaan tukikohta sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoaseman yhteydessä.

Vantaan tukikohdan lääkärihelikopteri palvelee koko Uudenmaan aluetta. Hälytyksiä tulee keskimäärin seitsemän vuorokaudessa ja vuodessa noin 2600. Useimmiten kyseessä on peruselintoiminnon häiriö kuten tajuttomuus, elottomuus tai hengitysvaikeus tai onnettomuus. Hätäkeskus päättää, missä tilanteissa lääkärihelikopteri hälytetään paikalle.

Osoite

Vesikuja 9, 01530 Vantaa

Henkilöstö ja vastuuhenkilöt

Lääkärihelikopteritoiminnassa tärkeää on saumaton yhteistyö eri alan ammattilaisten kanssa. Vantaan FinnHEMS 10 -tukikohdassa työskentelee yhteensä 29 henkilöä: 16 ensihoitolääkäriä (HYKS Akuutti), 6 lentäjää ja 7 HEMS-pelastajaa tai -ensihoitajaa. Lisäksi FinnHEMSin lääketieteen ja lentotoiminnan asiantuntijat sekä lento-operaattorin asiantuntijat tekevät jatkuvasti töitä laadukkaan ja turvallisen lääkärihelikopteripalvelun ylläpitämiseksi.

Vantaan tukikohdan ensihoitopalvelusta vastaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (vastuulääkäri Susanne Ångerman, susanne.angerman-haasmaa@hus.fi) ja lentotoiminnasta FinnHEMS Lentopalvelut Oy.

TURKU

FinnHEMSin Turun tukikohta sijaitsee Turun lentoaseman alueella.

Turun tukikohta on ensimmäinen FinnHEMSin suunnittelema ja rakennuttama pysyvä tukikohta, joka on suunniteltu vastaamaan juuri ympärivuorokautisen päivystyksen tarpeita. Tukikohta valmistui alkukesästä 2015.

Turun tukikohdan lääkärihelikopteri palvelee koko Varsinais-Suomen aluetta. Lääkärihelikopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä myös joitakin Satakunnan ja Uudenmaan alueita. Hälytyksiä tulee keskimäärin kuusi vuorokaudessa ja vuodessa noin 2150. Useimmiten kyseessä on peruselintoiminnon häiriö kuten tajuttomuus, elottomuus tai hengitysvaikeus tai onnettomuus. Lääkärihelikopterin hälyttää paikalle hätäkeskus.

Osoite

Kerosiinitie 61, 20360 Turku

Henkilöstö ja vastuuhenkilöt

Lääkärihelikopteritoiminnassa tärkeää on saumaton yhteistyö eri alan ammattilaisten kanssa. Turun FinnHEMS 20 -tukikohdassa työskentelee yhteensä noin 24 henkilöä: 12 ensihoitolääkäriä, 6 lentäjää ja 6 HEMS-pelastajaa. Lisäksi FinnHEMSin lääketieteen ja lentotoiminnan asiantuntijat sekä lento-operaattorin asiantuntijat tekevät jatkuvasti töitä laadukkaan ja turvallisen lääkärihelikopteripalvelun ylläpitämiseksi.

Turun tukikohdan ensihoitopalvelusta vastaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (vastuulääkäri Petri Aaltonen, petri.aaltonen@varha.fi) ja lentotoiminnasta FinnHEMS Lentopalvelut Oy.

TAMPERE

FinnHEMSin Tampereen tukikohta sijaitsee Pirkkalan lentoaseman yhteydessä.

Tampereella lääkärihelikopteritoiminta käynnistyi syyskuussa 2012. Tampereen tukikohdasta lääkärihelikopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä koko Pirkanmaan alueen ja osittain Kanta-Hämettä ja Keski-Suomea sekä Satakuntaa ja Varsinais-Suomea. Hälytyksiä tulee keskimäärin kahdeksan vuorokaudessa ja vuodessa noin 3000. Useimmiten kyseessä on peruselintoiminnon häiriö, kuten tajuttomuus, elottomuus tai hengitysvaikeus, tai onnettomuus. Lääkärihelikopterin hälyttää paikalle hätäkeskus.

Osoite

Varikontie 60, 33960 Pirkkala

Henkilöstö ja vastuuhenkilöt

Lääkärihelikopteritoiminnassa tärkeää on saumaton yhteistyö eri alan ammattilaisten kanssa. Tampereen FinnHEMS 30 -tukikohdassa työskentelee yhteensä 21 henkilöä: 9 ensihoitolääkäriä, 6 lentäjää ja 6 HEMS-ensihoitajaa. Lisäksi FinnHEMSin lääketieteen ja lentotoiminnan asiantuntijat sekä lento-operaattorin asiantuntijat tekevät jatkuvasti töitä laadukkaan ja turvallisen lääkärihelikopteripalvelun ylläpitämiseksi.

Tampereen tukikohdan ensihoitopalvelusta vastaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (vastuulääkäri Piritta Setälä, piritta.setala@pirha.fi) ja lentotoiminnasta FinnHEMS Lentopalvelut Oy.

SEINÄJOKI

FinnHEMSin Seinäjoen tukikohta sijaitsee Seinäjoen lentoaseman yhteydessä.

Seinäjoen lääkärihelikopteritukikohta valmistui syksyllä 2022. Tukikohta aloitti toimintansa lokakuun alussa. 

Uusi tukikohta vahvistaa Pohjanmaan ensihoitopalveluita laajalla maantieteellisellä alueella. Lääkärihelikopterin ensihoito tuotetaan yhdessä Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien kanssa. Arvion mukaan Seinäjoen tukikohta saa vuosittain noin 1500-2000 hälytystä. 

Osoite

Lentokentäntie 8, 60760 Ilmajoki

Henkilöstö ja vastuuhenkilöt

HEMS-helikopteritoiminnassa tärkeää on saumaton yhteistyö eri alan ammattilaisten kanssa.  

Seinäjoen FinnHEMS 40 -tukikohdan toiminnasta vastaavat FinnHEMS Oy ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (vastuulääkäri Toni Pakkanen, toni.pakkanen@pirha.fi) ja lentotoiminnasta FinnHEMS Lentopalvelut Oy (vastuulentäjä Ville-Pekka Kilpeläinen, vp.kilpelainen@finnhems.fi).

KUOPIO

FinnHEMSin Kuopion tukikohta sijaitsee keskeisellä ja kauniilla paikalla Kallaveden rannalla.

Kuopion FH60-tukikohta siirtyi syyskuussa 2019 Kuopion Kelloniemeen lääkärihelikopteritoimintaa varten suunniteltuun ja rakennettuun uuteen tukikohtarakennukseen. Kelloniemestä käsin FH60-lääkäriyksikkö palvelee aluettaan entistä paremmin.

Kaksikerroksisen tukikohtarakennuksen pinta-ala on 925 neliömetriä. Kopteri- ja autohallin lisäksi rakennuksessa on muun muassa toimistotiloja, luokkahuone, lääkevarasto sekä henkilöstölle tarkoitettuja tiloja.

Kelloniemen tukikohdasta lääkärihelikopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä Pohjois- ja Etelä-Savon alueet aina Varkauteen, Suonenjoelle, Outokumpuun ja Iisalmen saakka. Hälytyksiä tulee keskimäärin seitsemän vuorokaudessa ja vuodessa noin 2600. Useimmiten kyseessä on peruselintoiminnon häiriö kuten tajuttomuus, elottomuus tai hengitysvaikeus tai onnettomuus. Lääkärihelikopterin hälyttää paikalle hätäkeskus.

Osoite

Kellonkärki 16, 70460 Kuopio

Henkilöstö ja vastuuhenkilöt

Lääkärihelikopteritoiminnassa tärkeää on saumaton yhteistyö eri alan ammattilaisten kanssa. Kuopion FinnHEMS 60 -tukikohdassa työskentelee yhteensä 29 henkilöä: 15 ensihoitolääkäriä, 6 lentäjää ja 6 HEMS-ensihoitajaa. Lisäksi FinnHEMSin lääketieteen ja lentotoiminnan asiantuntijat sekä lento-operaattorin asiantuntijat tekevät jatkuvasti töitä laadukkaan ja turvallisen lääkärihelikopteripalvelun ylläpitämiseksi.

Kuopion tukikohdan ensihoitopalvelusta vastaa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (vastuulääkäri Pamela Toivonen, pamela.toivonen@pshyvinvointialue.fi) ja lentopalvelusta FinnHEMS Lentopalvelut Oy (vastuulentäjä Jeri Karotie, jeri.karotie@finnhems.fi).

OULU

FinnHEMSin Oulun tukikohta sijaitsee Oulunsalon lentokentän alueella

Ouluun rakennetaan uusi pysyvä tukikohta lähivuosina, ja Oulun yliopistollinen sairaala selvittää parhaillaan vaihtoehtoja tukikohdan sijainnille.

Oulun tukikohdasta lääkärihelikopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta Pudasjärveä ja Vaalaa myöten. Hälytyksiä tulee keskimäärin neljästä viiteen vuorokaudessa ja vuodessa noin 1700. Useimmiten kyseessä on peruselintoiminnon häiriö kuten tajuttomuus, elottomuus tai hengitysvaikeus tai onnettomuus. Lääkärihelikopterin hälyttää paikalle hätäkeskus.

Osoite

Lentokentäntie 670, 90460 Oulunsalo

Henkilöstö ja vastuuhenkilöt

Lääkärihelikopteritoiminnassa tärkeää on saumaton yhteistyö eri alan ammattilaisten kanssa. Oulun FinnHEMS 50 -tukikohdassa työskentelee yhteensä 24 henkilöä: 13 ensihoitolääkäriä, 6 lentäjää ja 5 HEMS-ensihoitajaa. Lisäksi FinnHEMSin lääketieteen ja lentotoiminnan asiantuntijat sekä lento-operaattorin asiantuntijat tekevät jatkuvasti töitä laadukkaan ja turvallisen lääkärihelikopteripalvelun ylläpitämiseksi. 

Oulun tukikohdan ensihoitopalvelusta vastaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (vastuulääkäri Jari Pirnes, jari.pirnes@pohde.fi) ja lentopalvelusta FinnHEMS Lentopalvelut Oy (vastuuhenkilö Jaakko Hanni, jaakko.hanni@finnhems.fi).

ROVANIEMI

FinnHEMSin Rovaniemen tukikohta sijaitsee Rovaniemen lentoaseman yhteydessä.
Tukikohdan uusi, pysyvä miehistötila valmistui kesällä 2016. 450 neliömetrin tilaan on sijoitettu päivystys- ja oleskelutilojen lisäksi myös koulutus-, toimisto- ja varastotiloja. Rovaniemen tukikohdasta lääkintähelikopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä laajasti Rovaniemen ympäröivän seudun aina Tervolaan, Pelloon, Kemijärvelle ja Sodankylään saakka. Suomen, Ruotsin ja Norjan rajaseudun sairaanhoitopiirit ovat sopineet kalottialueen yhteistyöstä, jonka kautta pyritään paremmin turvaamaan raja-alueella asuvien ihmisten avunsaanti. Hälytyksiä tulee keskimäärin viisi vuorokaudessa ja vuodessa noin 1900. Useimmiten hälytyksen syynä on aivohalvaus, rintakipu tai tai hengitysvaikeus. Lääkintähelikopterin hälyttää paikalle hätäkeskus.
Osoite

Lentoasemankuja 18, 96930 Napapiiri

Henkilöstö ja vastuuhenkilöt

HEMS-helikopteritoiminnassa tärkeää on saumaton yhteistyö eri alan ammattilaisten kanssa. Rovaniemen FinnHEMS 51 -tukikohdassa työskentelee yhteensä 27 henkilöä: 9 HEMS-ensihoitajaa, 12 lentäjää ja 6 HEMS-avustajaa. Lisäksi FinnHEMSin lääketieteen ja lentotoiminnan asiantuntijat sekä lento-operaattorin asiantuntijat tekevät jatkuvasti töitä laadukkaan ja turvallisen HEMS-helikopteripalvelun ylläpitämiseksi.

Rovaniemen tukikohdan ensihoitopalvelusta vastaa Lapin sairaanhoitopiiri (vastuu Tero Karvinen, tero.karvinen@lapha.fi) ja lentopalvelusta FinnHEMS Lentopalvelut Oy (vastuulentäjä Petteri Savolainen, petteri.savolainen@finnhems.fi).