Blogi: ”Kaikki, mitä teemme, tapahtuu potilaan ehdoilla”

Lääkärihelikopteritoiminta on tärkeä osa ensihoitopalvelua. Tavoitteemme on palvella koko erityisvastuualuettamme mahdollisimman hyvin. Kaikki, mitä teemme, tähtää potilaan kannalta mahdollisimman hyvään tulokseen. Myös tukikohtaratkaisu on osa tätä tavoitetta.

Itä-Suomen lääkärihelikopteri on aina toiminut väliaikaisissa tiloissa. Toiminnan vakiintumisen myötä saamme vihdoin pysyvän lääkärihelikopteritukikohdan Kelloniemeen.

Merkittävä osa alueen väestöstä keskittyy Kuopion taajama-alueelle, jonne sijoittuu myös merkittävä osa tehtävistämme. Mikä sitten olisi paras sijainti lääkärihelikopteritukikohdalle? Lentotoiminnan näkökulmasta tarkasteltuna Rissala olisi järkevä vaihtoehto. Ensihoitopalvelun kannalta taas sijainti Kelloniemessä, lähempänä kantakaupunkia on parempi. Lääkärihelikopteritoiminnan yhteydessä puhutaan paljon helikopterista ja lentämisestä, mutta myös maayksiköllä hoidettavat tehtävät ovat tärkeä osa toimintaamme. Kulkuvälineellä ei ole potilaan kannalta merkitystä. Sillä on merkitystä, että tavoitamme hänet mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti.

HEMS-toiminta on olemassa potilasta varten, ja toiminnan ydin on viedä palvelu potilaan luo. Helikopteri on olemassa sitä varten, että voimme lyhentää viivettä kauempana olevien avuntarvitsijoiden tavoittamiseksi. Uusi tukikohta mahdollistaa sekä sujuvan helikopteri- että maayksikkötoiminnan. Paremmat tilat tukevat myös miehistön hyvinvointia ja jaksamista.

Tukikohdan siirron vaikutukset operatiiviseen toimintaan tulevat olemaan vähäiset. Emme suunnittele toimivien rutiinien muuttamista, vaikka logistinen läheisyys Kuopion yliopistolliseen sairaalaan (KYS) tuokin mahdollisuuksia tukitoimintojen hyödyntämiseen. Kun tällä hetkellä KYS on Rissalasta lähes vartin ajomatkan päässä, Kelloniemestä matka kestää vain muutaman minuutin. Kaupunkikuvassa uusi tukikohta tuskin tulee näkymään. Lentosäteet eivät mene nyt – eivätkä tulevaisuudessakaan – suoraan keskusta-alueen yli. Lentäminen saattaa jossain määrin jopa vähentyä, kun potilaan ambulanssilla sairaalaan saattanut lääkäri voidaan hakea maayksiköllä takaisin tukikohtaan.

Lääkärihelikopteripalvelu ja ensihoitolääkäripäivystys ovat merkittävä osa ensihoitopalvelua toimialueellamme. Kriittisimmät potilaat tarvitsevat lääkärin tarjoamaa hoitoa. Lisäksi lääkäri kouluttaa ja konsultoi alueen ensihoitajia. Myös kuljetuskapasiteetilla ja -nopeudella on merkitystä. Aluettamme halkoo valtavasti erilaisia vesistöjä, jotka saattavat aiheuttaa pitkiä kiertoreittejä hälytysajoneuvojen matkaan. Potilaan kuljettaminen helikopterilla voi joskus olla siksi viisasta paitsi potilaan myös ensihoitopalvelun kokonaisuuden kannalta. Jos ambulanssi lähtee viemään potilasta keskussairaalaan, harvaan asutulle alueelle saattaa jäädä jopa tunteja kestävä ambulanssityhjiö. Vastaavasti helikopterin kuljettaessa potilaan, ambulanssi jää ylläpitämään valmiutta alueellaan.

Ensihoitopalvelua pitää tarkastella kokonaisuutena, josta me olemme vain osa. Puhaltamalla yhteen hiileen voimme tarjota potilaillemme mahdollisuuden yhä tehokaampaan palveluun.

Kirjoittaja Jouni Kurola on Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ensihoitopalveluiden ylilääkäri.

FinnHEMSin blogissa suunvuoro annetaan vuorotellen eri alojen ammattilaisille, jotka omalta osaltaan pitävät huolen siitä, että lääkärihelikopterit päivystävät valtakunnallisesti vuoden jokaisena päivänä ja kiireistä apua tarvitsevat saavat laadukkaan, elintärkeän ensihoidon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *