Koulutusta ja yhteistyötä
Melkein kaikkien ensihoitolääkäreiden tavoin olen taustakoulutukseltani anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri. Aloitin KYS ERVA alueen ensihoidossa lääkärihelikopteritoiminnassa vuonna 2002 ja siitä lähtien olen ollut mukana Kuopion tukikohdan toiminnassa. 2010 väittelin elvytyksen laadusta. Lääkärihelikopteritoiminnan siirtyessä Finnhemsille, etenin tukikohdan vastuulääkäriksi.
Parasta työssäni on ihmisten auttaminen ja hoitaminen. On erittäin palkitsevaa, kun osaa hommansa ja kertyneen huiman kokemuksensa voi käyttää toisten hyväksi. Vielä palkitsevampaa on se, että pystyy myös puhelimitse antamaan potilasta hoitaville ensihoitajille hoito-ohjeita ja sitä kautta vaikuttamaan potilaan hoitoketjuun, joka parhaimmillaan jopa pelastaa potilaan hengen.
Tukikohdan vastuulääkärin työhön kuuluu potilastyön lisäksi paljon koulutusta ja konsultointia. Tärkeä osa päivystävän lääkärin työtä on vastata kentältä tuleviin ambulanssihenkilökunnan konsultaatiopuheluihin. Esimerkiksi Kuopiossa annamme hoito-ohjeita puhelimitse noin 4 000 kertaa vuodessa.
Yhteistyö eri tahojen (muut viranomaiset, eri erikoisalat sairaalan sisällä) kanssa on tärkeää. Pohdimme ammattilaisten kesken ensihoidon roolia eri potilasryhmien kohdalla, esimerkiksi kardiologien kanssa mietimme, miten ensihoito parhaiten tukisi koko hoitoketjun kokonaisuutta. Ensihoito on niin olennainen osa potilaan hoitoketjua, että laadukasta yhteistyötä ammattilaisten kesken tarvitaan. Kaikessa mitä teemme on kyse siitä, miten voimme hoitaa potilaita mahdollisimman hyvin.
Tutkimus on tärkeä osa ensihoitoa
Ammattitaidon jatkuva kehittäminen on tärkeää ja järjestämme alueemme ensihoitajille yli 300 tuntia jatkokoulutusta vuosittain. Lisäksi yhdessä muiden ensihoitolääkäreiden kanssa järjestämme koulutuksia ja pidämme luentoja eri oppilaitoksissa. Näin ensihoidon opiskelijat saavat jo opiskeluaikanaan käsityksen siitä, mikä rooli lääkärihelikopteritoiminnalla käytännössä on potilaan hoitoketjussa.
Kaikissa FinnHEMSin tukikohdissa tehdään myös tutkimusta ensihoidon alalla. Tärkeä osa lääketieteellistä työtä on luotettavan uuden tiedon hankkiminen ja jatkuva miettiminen, voisiko asioita tehdä paremmin. Tulevana keväänä valmistuu tuorein Kuopion tukikohdassa ohjattu väitöskirja, jossa elvytystietokannan perusteella on tutkittu, miten elvytykset tällä hetkellä maassamme onnistuvat ja mitkä seikat siihen vaikuttavat.
Tutkimustyö on oma tärkeä maailmansa, joka mahdollistaa koko ensihoitolääketieteen kehittymisen. FinnHEMSin uuden tutkimus- ja kehitysyksikön myötä meillä on hieno mahdollisuus panostaa tutkimukseen aivan uudella tavalla.
Helena Jäntti on Kuopion tukikohdan vastuulääkäri ja apulaisylilääkäri Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Varsinaisten päivystystehtävien ja potilaiden kohtaamisen lisäksi lääkärihelikopterin vastuulääkärin työhön kuuluu paljon koulutusta ja kentällä olevien ambulanssihoitajien neuvomista puhelimitse.
Ihmiset FinnHEMSin takana – valtakunnallisessa lääkärihelikopteritoiminnassa tarvitaan erilaisia käsipareja ja monipuolisia osaajia.
FinnHEMSin blogissa suunvuoro annetaan vuorotellen eri alojen ammattilaisille, jotka omalta osaltaan pitävät huolen siitä, että lääkärihelikopterit päivystävät valtakunnallisesti vuoden jokaisena päivänä ja kiireistä apua tarvitsevat saavat laadukkaan, elintärkeän ensihoidon.