Blogi: TV-sarjan kuvaukset kesken ensihoitolääkäripäivystyksen – Piritta Setälä

Elossa 24h – potilaan turvallisuus ja turvallinen olo ensisijalla

Elossa 24h –sarjaa kuvattiin Pirkkalan tukikohdassa samanaikaisesti kuin muallakin Suomessa. Itse päädyin kuvausten päähenkilöksi vahingossa. Selvitin esimieheni pyynnöstä onko lääkäriyksikössä kuvaaminen mahdollista ja millaisia haasteita toimintaympäristö ja helikopteritoiminta aiheuttavat, ja sitten minulle ehdotettiinkin kuvauksiin osallistumista kun olin jo ollut niin useasti yhteydessä tuotantotiimiin.

Toimintaympäristömme on vähintäänkin haasteellinen, mutta minusta kuvaaja Tapio Sovijärvi selvisi todella hyvin. Jo ennen kuvauksia kävimme tuotantoyhtiön kanssa tarkkaan läpi lentoturvallisuuteen ja muuhun tukikohdassa toimimiseen liittyvät kysymykset, ja lisäksi Tapio tuli jo kuvauksia edeltävänä iltana tukikohtaan katsomaan tilanteen paikan päällä, kiinnittämään pienet gopro –kamerat sovittuihin kohtiin jne. Koko ajan edettiin niin kuin aina muutoinkin: lento- ja potilasturvallisuus edellä kaikissa asioissa.

Tehtävillä kamera unohtuu

Isoa kameraa oli vaikea olla huomaamatta, mutta kyllä kuvausten aikana pystyi rentoutumaankin. Tehtävillä fokus on potilaassa, ja unohdin kameran tuolloin täysin. Kuvaajan kanssa oli tarkkaan sovittu toimintatavat hälytystehtävillä. Potilaalla pitää aina olla turvallinen olo lääkäriyksikön kohdatessaan, eikä hän saa joutua pelkäämään intimiteettinsä puolesta. Kysyimme kaikilta potilailta, tai heidän omaisiltaan mikäli potilas ei itse ollut kykenevä vastaamaan, sopiiko kuvaaminen heille. Kukaan potilas ei ole kuvissa vastoin tahtoaan. Kuvaaja sovitteli sitten kameraansa niin, että hän pysytteli sivummalla ja tarpeeksi etäällä, jotta hoitotilanne ei missään vaiheessa häiriintynyt. Täytyy sanoa että kuvaaja osoitti välillä aikamoista innovatiivisuutta kuvakulmia etsiessään!

Tukikohdassa kamera ei käynyt koko aikaa, vaan aina välillä otimme siitä hengähdystauon. Tauot ovat tarpeen – aivan niin kuin varsinaisessa työssämmekin. Tauoilla palaudutaan tehtäviltä, levätään ja kerätään voimia seuraaville tehtäville. On mukavaa, että myös kuvaaja kunnioitti tätä.

Toivon että TV-sarja antaa katsojille edes pienen vilauksen siitä valtavasta koneistosta ja siitä määrästä ihmisiä jotka eri rooleissaan tekevät joka päivä, vuorokauden ympäri, työtään suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin eteen. Suomessa on hieno järjestelmä. Ensihoidosta toivon ihmisten ymmärtävän kuinka vaativasta työstä on kyse. Meillä on todella hienoja ja hyvin koulutettuja ensihoidon ammattilaisia kentällä joka päivä tekemässä työtä suomalaisten hyväksi. Annetaan heille tilaa tehdä työtään ja pyritään kaikki yhdessä tekemään kentästä turvallisempi kaikille ensihoidon ja pelastuksen ammattilaisille.

Jokaikinen voi omalta osaltaan parantaa turvallisuutta esimerkiksi liikenneonnettomuuspaikoilla laskemalla ajonopeuksia ja antamalla tietä. Yhtälailla voi jokainen parantaa kanssaihmisten saamaa palvelua kun soittaessaan hätäkeskukseen antaa mahdollisen täsmälliset tiedot ja vastaa rauhallisesti hätäkeskuspäivystäjän kysymyksiin. Ensihoito on tiimityötä. Kaikkein parasta on oma tiimi. Työkaverit tukikohdassa. Heihin voin luottaa joka tilanteessa.

Piritta Setälä on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoitolääkäri ja Pirkkalan FH30-tukikohdan vastuulääkäri. Hän on taustaltaan anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, ja tuli alun perin tukikohtaan erikoistuvana lääkärinä. Ensihoidossa häntä kiehtovat kriittisesti sairastuneiden tai vammautuneiden potilaiden hoito ja monipuolinen työnkuva: potilaat kattavat koko elämän kirjon ja ikähaarukan vauvasta isovaariin.

Ihmiset FinnHEMSin takana – valtakunnallisessa lääkärihelikopteritoiminnassa tarvitaan erilaisia käsipareja ja monipuolisia osaajia.

FinnHEMSin blogissa suunvuoro annetaan vuorotellen eri alojen ammattilaisille, jotka omalta osaltaan pitävät huolen siitä, että lääkärihelikopterit päivystävät valtakunnallisesti vuoden jokaisena päivänä ja kiireistä apua tarvitsevat saavat laadukkaan, elintärkeän ensihoidon.

Taivaalla lentävä keltainen helikopteri on FinnHEMSin työn näkyvin osa. Ympärivuorokautisen päivystyksen tukikohdissa mahdollistaa eri alojen ammattilaisten monipuolinen yhteistyö.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *