Toimenkuvani FinnHEMSin aluevastaavana on monipuolinen ja moniammatillinen. Pääpiirteissään tehtäväni on vastata Etelä-Suomen tukikohtien ”maapalveluista”. Pidän huolta kolmesta etelän tukikohdasta ja niiden toimivuudesta Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Vastuualueisiini kuuluuvat myös polttoainejärjestelmien tarkastukset.
Tyypillistä työpäivää ei oikeastaan ole. Tyypillisesti olen jossain tien päällä menossa. Vietän vain vähän aikaa FinnHEMSin pääkonttorilla Vantaalla, jossa työpöytäni sijaitsee.
Ennakointi on kaiken a ja o
Hälytystoiminnassa ennakointi ja hyvä varautuminen poikkeustilanteisiin saa arjen rullaamaan tukikohdissa hyvin. Laitteet, tekniikka, kaikki niihin liittyvät huollot ja perusasiat on oltava kunnossa.
Esimerkiksi sähkökatkoihin tukikohdissa on varauduttu varavoimakoneiden avulla. Näin tukikohtien työ pääsee jatkumaan täysin keskeytyksettä sähkökatkon aikanakin. Normaali arki on laitteiden testaamista ja varautumista poikkeustilanteisiin. Ydintehtäväni onkin varmistaa, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan joka tilanteessa.
Tukikohdissa etsimme yhdessä miehistön kanssa ratkaisuja ongelmatilanteisiin. Toimin yhteyshenkilönä tukikohdan miehistön ja FinnHEMSin pääkonttorin välillä. Valvon tukikohdissa kaikki huoltotoimenpiteet pienistä huolloista isompiin remontteihin ja huolehdin kaikista toimivalmiuteen liittyvistä asioista, kuten esimerkiksi lääkäreiden lentohaalareista. Remontit, huoltotoimenpiteet ja kaikki toiminta tukikohdissa on tarkkaan etukäteen aikataulutettua, jotta ne eivät haittaa operatiivista toimintaa.
Itsenäinen ja liikkuva työ innostavat
Pidän työni sosiaalisesta puolesta. Yksin toimistossa istumista vaativa työ ei sopisi minulle. Nautin sosiaalisuudesta ja liikkuvasta puolesta työssäni. Sosiaalinen vuorovaikutus ja ihmisten kanssa tekeminen on minulle tärkeää.
21-vuotiaana olen FinnHEMSin tiimin nuorin jäsen, mutta minkäänlaista ikäsyrjintää en ole kokenut! Tukikohdissa on aina pilke silmäkulmassa ja jaksetaan hymyillä, vaikka työn aihe onkin vakava ja vastuullinen.
Hälytystoiminta on minulle tuttua sopimuspalokunnasta, jota harrastin Oulussa 10 vuotta. Vastasin osittain palokuntamme palokalustosta, joten harrastuksen kautta useat nykytoimenkuvan tehtävät ovatkin tulleet tutuiksi. Etenkin työn hektisyyden ja miehistön roolin ymmärtäminen ovat palokuntakokemuksen kautta helpompaa.
Oskari Ervasti, 21, on Oulusta Helsinkiin kotiutunut FinnHEMSin eteläisen alueen aluevastaava.
Taivaalla lentävä keltainen lääkärihelikopteri on FinnHEMSin työn näkyvin osa. Piiloon jäävät sen sijaan ympärivuorokautisen päivystyksen vaatimat lukuisat tukitoimet. Tukikohdissa kaiken pitää pelata, jotta miehistö voi tehdä työtään – auttaa kiireistä apua tarvitsevia.
Ihmiset FinnHEMSin takana – valtakunnallisessa lääkärihelikopteritoiminnassa tarvitaan erilaisia käsipareja ja monipuolisia osaajia.
FinnHEMSin blogissa suunvuoro annetaan vuorotellen eri alojen ammattilaisille, jotka omalta osaltaan pitävät huolen siitä, että lääkärihelikopterit päivystävät valtakunnallisesti vuoden jokaisena päivänä ja kiireistä apua tarvitsevat saavat laadukkaan, elintärkeän ensihoidon.