Ensihoidon kansallinen tutkimustieto yhteen paikkaan

Ensihoidon tutkimuskentän yhtenäistämiseksi on perustettu uusi verkkosivusto, joka julkaistiin tänään ensihoidon valtakunnallisessa tutkimusseminaarissa Helsingissä. Sivustolle rakentuvaa ensihoidon tutkimusverkostoa tarvitaan yhteistyön lisäämiseksi ja suomalaista ensihoidon tutkimusta koskevan tiedon välittämiseksi. Sivustoaylläpitää FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikkö.

Uuden verkkosivuston tavoitteena on koota samaan paikkaan tietopankki ensihoidon tutkimusprojekteista ja -hankkeista sekä kerätä yhteen eri organisaatioiden tutkimuksesta vastaavien henkilöiden yhteystiedot – eli kartuttaa kansallista ensihoidon tutkimusverkostoa.

Idea sai alkunsa ensihoidon tutkimusseminaarissa viime vuonna.

– Tuolloin kävi ilmi, että eri puolilla maata tehdään paljon päällekkäistä tutkimusta hyvin saman tyyppisistä aiheista – missään kun ei ole kootusti tietoa siitä, mitä kaikkea missäkin on kulloinkin meneillään, kertoo projektipäällikkö Anna Olkinuora FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksiköstä.

Siksi tieto halutaan koota yhteen paikkaan helposti kaikkien löydettäväksi ja hyödynnettäväksi. Kaikille avoin verkkosivusto löytyy osoitteesta www.ensihoitotutkimus.fi.

– Tiiviimmällä yhteistyöllä pystytään käyttämään resursseja tehokkaammin. Verkostolla halutaan edistää eri alueiden ja toimijoiden välistä yhteistyötä sekä tukea entistä laajempien ja vaikuttavampien tutkimushankkeiden syntyä, Olkinuora sanoo.

Sivustolla on tutkimusrekisteri, johon kuka tahansa voi rekisteröidä oman tutkimusprojektinsa tai -hankkeensa. Lisäksi löytyy ohjeet, miten voi ilmoittautua osaksi tutkimusverkostoa.

– Verkostoitumiselle on selkeä tarve, mutta on muistettava, että yksikään verkosto ei rakennu yksisuuntaisesti, vaan sen kasvattamiseksi tarvitaan kaikkien aktiivista panosta.

Myös sivuston kehittäminen jatkuu.

– Nyt on julkaistu ensimmäinen versio. Sivustoa ja sen sisältöä kehitetään edelleen muun muassa palautteen avulla, Olkinuora sanoo.

FinnHEMS tutkimus- ja kehitysyksikön järjestämä valtakunnallinen ensihoidon tutkimusseminaari pidettiin Helsingissä, Meilahden Biomedicumissa 20. marraskuuta 2018. Toista kertaa järjestetty seminaari on avoin kaikille ensihoidon tutkimusta tekeville ja siitä kiinnostuneille.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *