FinnHEMS otti punasolujen kuljetukseen tarkoitetun erikoiskylmälaukun käyttöön Pirkanmaan alueen lääkärihelikopterissa vuosi sitten. Vuoden aikana hätäverta on annettu 20:lle potilaalle, eli noin kahdesti kuussa. Massiivisesti vuotaneiden potilaiden hoito on päästy aloittamaan keskimäärin 30 minuuttia aikaisemmin, kuin jos hoito olisi aloitettu vasta sairaalassa.
FinnHEMSin Pirkanmaan alueen lääkärihelikopterissa on nyt vuoden ajan kuljetettu punasoluja aina mukana. Aiemmin verta on haettu mukaan erikseen tarveharkintaisesti. Vuosi sitten FinnHEMSin lääkärihelikopteritukikohtaan Pirkkalaan hankittiin sotilasliitto Natolle kehitetty erikoiskylmälaukku, jossa punasolut säilyvät useamman päivän. Näin ensihoitolääkäri voi antaa vammapotilaille hätäverta välittömästi tapahtumapaikalla.
Hyöty potilaille todellinen ja välitön
Hätäveren, eli O-neg punasolujen anto kentällä on nopeuttanut keskimäärin yli puoli tuntia kriittisen hoidon aloitusta, joka aiemmin voitiin aloittaa vasta sairaalassa. Tilanteissa, joissa kentällä annetaan hätäverta, ollaan usein kaukana sairaalasta.
– Tilanteissa, joissa FinnHEMS 30 on antanut kentällä punasoluja on potilas saatu sairaalaan keskimäärin 110 minuutin kuluessa hätäpuhelusta, joten punasolujen käyttö on ensiarvoisen tärkeää. Traumapotilaiden ennuste heikkenee, jos hoitoa ei päästä aloittamaan tunnin kulutta vammautumisesta, kertoo tukikohdan vastuulääkäri Piritta Setälä Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.
Hätäveren käyttö on parantanut massiivisesti vertavuotavien potilaiden selviytymismahdollisuuksia huomattavasti. Suurin punasoluja saanut potilasryhmä on liikenneonnettomuudessa kriittisesti loukkaantuneet, mutta myös muunlaisissa tapaturmissa loukkaantuneille on annettu verta.
Kaikki FinnHEMSin tehtävät kirjataan valtakunnalliseen tehtävätietokantaan. Tietokannan mukaan neljä viidestä hätäverta saaneesta potilaasta oli miehiä. Potilaiden keski-ikä oli 54 vuotta. 20 potilaasta 15 selvisi elossa sairaalasta.
Sujuvassa yhteistyössä pisaraakaan ei mene hukkaan
FinnHEMSillä veri on kylmälaukussa viikon. Sinä aikana käyttämättä jäänyt veri palautetaan Taysin alueen veritoimituksista vastaavalle Fimlabille ja sitä kautta sairaalaan, missä veri menee käyttöön. Yhtään punasolua ei mene hukkaan.
– Olemme hyvin tyytyväisiä yhteistyöhön Fimlabin ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun kanssa. Olimme varautuneet siihen, että alussa prosessia saatetaan joutua muokkaamaan ja verta saattaa pahimmassa tapauksessa mennä hukkaan, mutta prosessi on ollut todella toimiva, kertoo FinnHEMSin tutkimusjohtaja Ilkka Virkkunen.
Taysin alueen lääkärihelikopterin lisäksi myös HUS:n alueen Vantaan lääkärihelikopterissa on verta mukana koko ajan. Kokemukset siellä ovat samankaltaiset kuin Pirkkalassa. Oulussa punasoluja säilytetään tukikohdassa, ja otetaan mukaan tehtävälle mikäli ennakkotietojen perusteella arvioidaan potilaan hyötyvän niistä.
Lisätiedot:
Piritta Setälä, piritta.setala@pshp.fi
Tukikohdan vastuulääkäri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Tomi Koski, 03-311 75477 tomi.koski@fimlab.fi
Ylilääkäri, Fimlab
Ilkka Virkkunen, 040-520 3112, ilkka.virkkunen@finnhems.fi
Tutkimusjohtaja, FinnHEMS Oy
FinnHEMS on valtakunnallinen lääkärihelikopteripalveluiden hallinnointiyksikkö. Yhtiön omistavat yhtä suurin osuuksin yliopistolliset sairaanhoitopiirit: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. FinnHEMS on perustettu vuonna 2010, ja se on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. www.finnhems.fi
Fimlab Laboratoriot Oy on Suomen suurin laboratorioalan yritys. Fimlab tuottaa laboratoriopalveluita sekä laboratorioalan koulutusta ja tutkimusta Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien julkisen terveydenhuollon tarpeisiin.