Helikopterikalusto täydentyi 

Heinäkuussa 2022 FinnHEMSin helikopterikalusto lisääntyi yhdellä Airbus EC135 T3 -helikopterilla. Helikopterihankinta oli tarpeen toiminnan laajentuessa uuteen tukikohtaan. Kone täydentää yhtiön EC135-kalustoa, jolla operoidaan Vantaan, Turun, Tampereen ja Seinäjoen tukikohdista.  

Käytettynä ostetun, aiemminkin lääkärihelikopterikäytössä olleen helikopterin myyjä oli Helikopter Air Transport GmbH. Hankintahinta kokonaisuudessaan oli noin 4,6 miljoonaa euroa, joka sisältää myös niin sanottua huoltosaldoa, josta katetaan helikopterin tulevia huoltoja. Yhtiö solmi uuden helikopterin laitteiden ja moottoreiden varaosapalveluista sopimukset Airbus Helicopters Deutchland GmbH:n ja Safran Helicopter Engines Germany GmbH:n kanssa. Sopimusten siirto FinnHEMSille oli vaatimuksena helikopterihankinnassa. 

– Uusi EC135-helikopteri istuu oikein hyvin yhtiön muuhun kalustoon. Käytettynä hankitulla helikopterilla oli hankinta-aikaan lennetty noin 3 000 tuntia, mikä on samaa luokkaa kuin yhtiön muun kaluston lentotunnit, kertoo FinnHEMSin laivaston lentokelpoisuudesta vastaava Tony Ellonen

Ennen helikopterin vastaanottamista sille tehtiin perusteellinen tarkastus, jossa koneen kunto ja huoltohistoria käytiin tarkasti läpi. Tarkastukseen kuului myös boroskooppitestaus, jossa koneen, erityisesti moottoreiden, sisäosat käytiin tarkasti läpi boroskoopin eli optisen tähystimen avulla. 

FinnHEMSin Airbus-helikopterikalusto on ollut hyvin luotettavaa: vuonna 2022 helikopterilaivaston tekninen valmius oli 99,8 prosenttia. 

Välivaihe kohti omaa helikopterilaivastoa 

FinnHEMSin lentokalustosta valtaosa eli vuonna 2022 hankittua EC135-helikopteria lukuun ottamatta kaikki helikopterit ovat lentotoiminnan käytössä monivuotisilla leasingsopimuksilla. Leasingsopimusten päättyessä FinnHEMS on hankkimassa omaa helikopterilaivastoa valtion omistajaohjauksen linjausten mukaisesti. Omaan laivastoon siirrytään vuosien 2026–2027 aikana.

Vuoden 2023 aikana määritetään kalustotarve lääkärihelikopteritoiminnan strategisten linjausten mukaisesti ja valmistellaan hankintaa. 

Airbus Helicopters EC135 T3 

  • Valmistettu Saksan Donauwörthissä vuonna 2016 
  • Omistajana FinnHEMS Lentopalvelut Oy. 
  • Tavanomainen matkalentonopeus on noin 230 km/h. 
  • Toimintamatka tavanomaisella polttoainekuormalla 350–400 km. 
  • Kaksi istuinta edessä ja kaksi takana sekä potilaspaikka potilaskuljetuksiin. 
  • Liitetty Suomen ilma-alusrekisteriin tunnuksella OH-HMG heinäkuussa 2022.