Lääkärihelikoptereihin koulutettiin kahdeksan uutta HEMS-ensihoitajaa

FinnHEMS koulutti vuoden 2022 kevään ja kesän aikana uusia ensihoitajia HCM:n eli HEMS Crew Memberin tehtäviin. Suurin tarve uusille HEMS-ensihoitajille oli Seinäjoen uudessa tukikohdassa.  

Tarkan seulan läpäisseet HCM-kurssilaiset kävivät läpi seitsemän kuukauden koulutusjakson, joka antoi koulutettaville valmiudet itsenäiseen päivystystyöhön. Koulutus sisälsi muun muassa tutustumista HEMS-tukikohtien toimintaan, simulaattoriopetusta sekä helikopterin tekniikan ja yhtiön toiminnan opiskelua. 

Koulutettavat siirtyivät kesäksi työharjoitteluun tukikohtiin kokeneen HCM:n ja muun HEMS-tiimin perehdytykseen. Yölentoharjoitukset ja pimeänäkölaitteiden toiminnan opiskelu tehtiin kesäkauden jälkeen. Koulutuksen suorittaneet aloittivat HCM:nä joko Seinäjoen tukikohdassa tai muissa FinnHEMSin tukikohdissa. 

Lisäksi kurssilla esikoulutettiin myös henkilöitä, jotka jäivät odottamaan paikkojen aukeamista muissa tukikohdissa sekä jatkokoulutusta valmiiksi päivystyskelpoisiksi HCM:ksi. Seuraavan HCM-kurssin ajankohta riippuu Kouvolan tukikohdan miehistöratkaisuista. 

Koulutettavat seulotaan tarkasti 

Jo hakuvaiheessa HCM-rooliin pyrkivät testataan henkilöarviointien, soveltuvuustestien ja haastatteluiden avulla. Tehtävään hakeminen edellyttää soveltuvan koulutuksen lisäksi riittävän pitkää ja laajaa työkokemusta. Fyysinen testi oli nyt ensimmäistä kertaa osana hakuprosessia. Vaatimuksiltaan testi muistuttaa pelastajien vastaavaa koetta. 

– Toteutettu koulutus oli FinnHEMSin historian laajin. Tästä saimme suuntaa myös tuleviin koulutuksiin. Koulutuksessa ja ennen rekrytointia varmistetaan se, että hakijalla on kyky ja motivaatio sitoutua elinikäiseen oppimiseen ja työkyvyn ylläpitoon fyysisesti ja henkisesti vaativassa toimintaympäristössä, HCM-koulutuksesta vastannut HCM-päällikkö Marko Sorsa kertoo. 

HCM on moniosaaja, jolta vaaditaan monipuolista osaamista. Ilmassa he toimivat niin sanottuina ei-ohjaavina perämiehinä. He navigoivat, monitoroivat lentäjän ja helikopterin turvallista toimintaa sekä auttavat mahdollisissa häiriö- tai hätätilanteissa. Potilaan luona HCM:t toimivat ensihoitolääkärin työparina. 

Monipuolinen työ ja kehittymismahdollisuuksia 

Seinäjoen tukikohtaan palkattu Tuomas Syrjä aloitti HCM-koulutuksessa alkuvuodesta 2022. Tukikohtaan harjoitteluun hän pääsi kesällä ja syksyllä alkoivat varsinaiset päivystystyöt. 

– Koulutusjakso oli raskas, mutta hieno. Meillä oli tiivis ja hyvä porukka, joka tsemppasi toinen toistaan. Useimmista meistä tuli myös työkavereita Seinäjoen tukikohtaan, Syrjä kertoo. 

Tuomas Syrjällä on pitkä kokemus ensihoitajan työstä.  

– Työ on monipuolista ja mielenkiintoista. Uuden oppimista riittää varmasti pitkälle tulevaisuuteen. Motivaatiota antavat myös monenlaiset mahdollisuudet kehittyä. Tiedossa on varmasti uusia haasteita, hän sanoo. 

Syrjä on ylpeä uudesta roolistaan.  

– Vaikka olemme ensihoidossa yhtä hoitoketjua, FinnHEMSissä meillä on merkittävä rooli kaikkein kriittisempien potilaiden hoidossa, hän toteaa. 

Erityisen ilahtunut hän on hyvästä ja tiiviistä tiimityön tavasta, jota FinnHEMSillä korostetaan poikkeuksellisen paljon. 

– Yksikään tiimin jäsen ei tee vain omaa tehtäväänsä, vaan tukee kaikkien työtä ja näin saavutetaan parhaat tulokset tiimissä, hän kiittelee.  

Kuvateksti: 
Seinäjoen tukikohdassa työskentelevä Tuomas Syrjä aloitti HCM-koulutuksessa alkuvuodesta 2022. – Koulutusjakso oli raskas, mutta hieno. Meillä oli tiivis ja hyvä porukka, hän sanoo.