Lääkärihelikoptereilla useita synnytyshälytyksiä juhannuksena

Juhannus oli lääkärihelikoptereille tavanomaisen vilkas. Hälytyksiä oli 20 prosenttia enemmän kuin kesäkuun muina viikonloppuina. Kiireisin päivä oli sunnuntai, jolloin hälytyksiä tuli yli puolet enemmän normaaliin kesäkuun sunnuntaihin verrattuna. Tänä vuonna FinnHEMS hälytettiin poikkeuksellisesti useille synnytystehtäville.

Vilkkainta juhannuksena oli Tampereen tukikohdassa, missä FinnHEMSin lääkärihelikopteri hälytettiin tehtävälle 41 kertaa. Määrä on 50 prosenttia enemmän kuin tavallisesti kesäkuun viikonloppuna ja 32 prosenttia enemmän kuin viime juhannuksena. Vastaavasti muualla Suomessa hälytyksiä oli hieman viime vuotta vähemmän.

Kaikissa FinnHEMSin kuudessa tukikohdassa vastaanotettiin juhannusviikonlopun aikana yhteensä 159 hälytystä. Määrä on lähes sama kuin viime vuonna, jolloin hälytyksiä kirjattiin 163 kappaletta.

Tajuttomia ja elottomia potilaita eniten

Suurin osa hälytyksistä koski tajuttomia ja elottomia potilaita, tieliikenneonnettomuuksien uhreja sekä myrkytystapauksia.

Yllättävästi FinnHEMS hälytettiin juhannuksena kaikkiaan seitsemään sairaalan ulkopuoliseen synnytykseen, kun vuosi takaperin niitä ei ollut ainuttakaan. Hälytyksistä kolme tuli Vantaan tukikohtaan, kaksi Rovaniemelle sekä Tampereelle ja Kuopioon molempiin yksi.

– Yleisimmin ensihoitolääkäriä tarvitaan synnytyksiin, joissa vastasyntynyt tarvitsee elvytystä tai äidillä on vakava verenvuoto. Useimmiten kenttäsynnytykset kuitenkin sujuvat hyvin, jolloin lääkäriä ei tarvita, kertoo ensihoitolääkäri Jouni Nurmi Vantaan tukikohdasta.

Synnytystehtävien määrä vaihtelee päivästä toiseen. Vuositasolla hälytykset ovat kuitenkin selvästi lisääntyneet. Viime vuosina määrä on vakiintunut noin 240 hälytykseen, mikä on 60 prosenttia enemmän kuin FinnHEMSin ensimmäisenä toimintavuonna 2012. Trendin syitä ei vielä tiedetä.

– Mahdollisia syitä voivat olla esimerkiksi sairaaloiden muuttuneet ohjeistukset synnyttäville äideille, pidentyneet synnytysmatkat tai kasvaneen maahanmuuton myötä korostuneet kulttuurierot. Asiaa selvitellään parhaillaan, jotta taustalla vaikuttavat syyt tulisivat todistettavasti ilmi, sanoo FinnHEMSin tutkimusjohtaja Ilkka Virkkunen.

Juhannuksen (22.–24.6.) hälytysmäärät tukikohdittain:

FH10 Vantaa: 25 hälytystä

FH20 Turku: 27 hälytystä

FH30 Pirkkala: 41 hälytystä

FH50 Oulu: 17 hälytystä

FH51 Rovaniemi: 14 hälytystä

FH60 Kuopio: 35 hälytystä

Lisätiedot:

Tutkimusjohtaja, FinnHEMS Oy

(kommentoi tarvittaessa Lapin sairaanhoitopiiriä LSHP, FinnHEMS 51:ä koskevia tiedusteluja)

Ilkka Virkkunen, 040 520 3112, ilkka.virkkunen@finnhems.fi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, FinnHEMS 10

Jouni Nurmi, 050 595 1576, jouni.nurmi@hus.fi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri VSSHP, FinnHEMS 20

Petri Aaltonen, 041 434 4573, petri.aaltonen@tyks.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri PSHP, FinnHEMS 30

Piritta Setälä, 040 596 0434, piritta.setala@pshp.fi

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP, FinnHEMS 50

Heini Nal, 0400 249 215, heini.nal@ppshp.fi

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri PSSHP, FinnHEMS 60

Pamela Hiltunen, 044 717 5042, pamela.hiltunen@psshp.fi

FinnHEMS on valtakunnallinen lääkärihelikopteripalveluiden hallinnointiyksikkö. Yhtiön omistavat yhtä suurin osuuksin yliopistolliset sairaanhoitopiirit: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.  FinnHEMS on perustettu vuonna 2010, ja se on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. 

www.finnhems.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *