Lääkärihelikopteritoiminnan ammattitaito edistää potilaan jatkohoidon onnistumista

– Kriittisesti sairas potilas saattaisi selvitä sairaalaan hengissä ilman meitäkin, mutta jatkohoidon onnistumisen mahdollisuudet voivat olla meidän ansiostamme paremmat, sanoo ensihoitolääkäri Paula Mäki.

FinnHEMSin Tampereen tukikohdan ensihoitolääkäri Paula Mäki on yksi Elossa 24h -sarjassa nähtävistä ensihoitolääkäreistä. Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Mäki on työskennellyt Tampereen tukikohdassa liki kaksi vuotta.

Elossa 24h -sarja näyttää Mäen mukaan realistisesti FinnHEMS-lääkärihelikopteritiimin työn kirjon. Mäki korostaa, että työn vaikuttavuus tulee esiin potilaiden jatkohoidossa.

– Meidän tavoitteemmehan ei ole pelkästään saada potilas elossa sairaalaan. Kentällä annetun hoidon tarkoitus on saada potilas paremmassa kunnossa sairaalaan, ja antaa näin potilaalle paremmat mahdollisuudet selvitä jatkohoidosta. Kriittisesti sairas potilas saattaisi selvitä sairaalaan hengissä ilman meitäkin, mutta jatkohoidon onnistumisen mahdollisuudet voivat olla meidän ansiostamme paremmat. Siksi hoidon vaikuttavuutta ei voida mitata vain pelastuneiden määrällä. Kyse on laajemmasta ketjusta, Mäki selittää.

Elossa 24h -sarja koskettaa katsojia

Elossa 24h -kuvausryhmä seurasi Mäen ja FinnHEMSin Tampereen tiimin työtä yhden vuorokauden ajan.

– Sarjaan tulevat pätkät ovat tietenkin vain pieni osa vuorokauteen mahtuvista tapahtumista. Ei lyhyt otos tietenkään voi mikään syväluotaava tilannekatsaus olla, mutta uskon sen tuovan näkyviin niitä haasteita, mitä me kohtaamme työssämme, Mäki sanoo.

16. tammikuuta esitettävässä jaksossa Mäki joutuu muun muassa lopettamaan elvytyksen.

– Tällaiset tilanteet varmasti koskettavat katsojia, mutta meille ensihoidossa ne ovat jokapäiväistä työtä. Joudumme hyväksymään myös sen, että aina potilasta ei voida pelastaa. Vaikka syntymä ja kuolema ovat meille samanlaisia asioita kuin muillekin ihmisille, tämä työ tuo niihin toisenlaisen näkökulman, Mäki pohtii.

Isoja päätöksiä muutaman minuutin aikajänteellä

Ensihoitolääkärin työ on ajoittain nopeatempoista ja sitä tehdään täysin toisenlaisissa olosuhteissa kuin sairaalassa.

– Kaikki meille tulevat hoitotilanteet ovat ennalta arvaamattomia ja hoitoa joudutaan antamaan usein puutteellisilla tiedoilla. Monasti joudumme tekemään potilashoidollisesti isoja päätöksiä esimerkiksi viiden minuutin aikajänteellä, eikä siihen ehditä saada taustatietoja. Sairaalaanhan tulee hyvin harvoin potilas, jonka aiemmista sairauksista ei olisi mitään tietoa, Paula Mäki selittää.

Raskaassa työssä Paula Mäkeä motivoivat erityisesti onnistumiset.

– Ne onnistumiset, jotka liittyvät koko tiimiin, ovat niitä kaikkein kannustavimpia hetkiä. Tiimillä tarkoitan koko sitä joukkoa, joka on mukana tietyllä hälytystehtävällä. Esimerkiksi liikenneonnettomuudessa voi porukkaan kuulua parhaimmillaan iso moniammatillinen ryhmä: vapaapalokuntalaiset, poliisit, potilasta autosta auttavat pelastajat ja lääketieteellistä hoitoa tuottava ensihoitohenkilöstö

Mäki kertoo seuranneensa lääkärihelikoptereiden tulevaisuuteen liittyvää julkista keskustelua tarkoituksellisesti etäältä.

– Monilla nykykeskustelussa pyörivillä asioilla ei ole suoranaisia liittymäkohtia siihen, mitä me kentällä teemme. Meille on selvää, että työllämme on kansalaisten luottamus. En ole törmännyt koskaan siihen, että tavalliset ihmiset väheksyisivät sitä. Jokainen tietysti ajattelee tätä toimintaa inhimilliseltä kannalta ja haluaa hädän tullen itselleen tai läheiselleen parasta mahdollista hoitoa, Mäki pohtii.

Elossa 24h -sarjaa on kuvattu 14 kaupungissa eri puolilla Suomea. FinnHEMSin Tampereen tukikohdan ensihoitolääkäri Paula Mäki nähdään 16. tammikuuta TV1:llä esitettävässä jaksossa.

– Potilas saattaisi selvitä sairaalaan hengissä ilman meitäkin, mutta jatkohoidon edellytykset voivat olla meidän ansiostamme suuremmat. Siksi vaikuttavuutta ei voida mitata vain pelastuneiden määrällä, ensihoitolääkäri Paula Mäki sanoo.

Yläkuva: Ensihoitolääkäri Paula Mäki ja lentoavustaja Ville Mikkonen suorittavat varusteiden viikkotarkastusta. Varusteiden tarkastus on olennainen osa työpäivää, sillä työvälineiden löydyttävä oltava aina oikealta paikaltaan käyttökelpoisina. Kuva: Tapio Sovijärvi/YLE.

FinnHEMSin tukikohdissa kuvatut Elossa 24h -sarjan jaksot esitetään TV1:ssä 12.1., 16.1. ja 18.1.2020. Erikoisjaksossa sunnuntaina 12. tammikuuta nähdään Turun tukikohdan ensihoitolääkäri Kosti Koivisto-Kokko. Häntä on kuvattu myös 18. tammikuuta esittävään jaksoon. Ensihoitolääkäri Paula Mäki FinnHEMSin Tampereen tukikohdasta esiintyy 16. tammikuuta nähtävässä jaksossa. Tukikohdissa työskentelevät ensihoitolääkärit ovat sairaanhoitopiirien palveluksessa.