Lapin helikopterisynnytyksestä tapaustutkimus kansainvälisessä Air Medical Journal – lehdessä

Air Medical Journalin marras-joulukuun numerossa on julkaistu FinnHEMSin FH51 -tukikohdassa Rovaniemellä toimivien ensihoitajien Ilkka Pulkkisen ja Jari Pirneksen tapaustutkimus (case study) elokuussa 2013 tapahtuneesta lennon aikaisesta synnytyksestä.

Air Medical Journalin marras-joulukuun numerossa (Vol. 33, Iss. 6, 2014) on julkaistu suomalaisten ensihoitajien Ilkka Pulkkisen ja Jari Pirneksen tapaustutkimus vuoden 2013 elokuussa tapahtuneesta lennon aikaisesta perätilasynnytyksestä. Suomessakin paljon julkisuutta saanut ”helikopteripojan” tapaus on kansainvälisestikin ainutlaatuinen ja tästä syystä se on herättänyt kiinnostusta myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Air Medical Journal on viiden johtavan yhdysvaltalaisen lääkäri- ja ambulanssilentotoimintaan keskittyneen yhdistyksen julkaisema lehti. Linkki lehteen löytyy tästä: http://www.airmedicaljournal.com/

Lehden sivuilta on mahdollista hankkia oikeus koko artikkelin lukemiseen. Alla lyhyt tiivistelmä artikkelista.

Lennon aikainen perätilasynnytys Suomen Lapissa

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lennon aikaisen synnytyksen riski on erittäin matala myös korkeariskisten synnyttäjien kohdalla. Suomessa on aiemmin ennen elokuista tapausta syntynyt ainoastaan yksi lapsi lennon aikana. Vuonna 1939 Lapissa syntyi tyttövauva Rajavartiolaitoksen lentokoneeseen.

Elokuussa 2013 täysiaikaisesti raskaana olevan äidin synnytys käynnistyi äkillisesti. Hätäkeskus lähetti äidin avuksi lähimmän ambulanssin sekä lääkintähelikopteri FinnHEMS 51:n Rovaniemeltä. Välittömästi lähdön jälkeen lääkintähelikopteri FinnHEMS 51:n ensihoitaja informoi Lapin keskussairaalan synnytyslääkäriä mahdollisesta sairaalan ulkopuolisesta synnytyksestä.

Tapahtumapaikalla FinnHEMS 51:n ensihoitajat tapasivat äidin, jolla oli säännöllisiä supistuksia. Potilaan tutkimisen ja synnytyslääkärin konsultaatiopuhelun perusteella potilas päätettiin kuljettaa sairaalaan helikopterilla. Merkittävimmät syyt helikopterikuljetukseen päätymiselle olivat synnytyksen sen hetkinen vaihe, sikiön poikkeavan tarjonnan (perätila) riskit ja pitkä kuljetusmatka sairaalaan maanteitse. Kuljetuksen kesto helikopterilla oli vain 24 minuuttia, kun ambulanssilla aikaa olisi kulunut noin 75 minuuttia. Lennon aikana FinnHEMS 51:n ensihoitajat varautuivat mahdolliseen synnytykseen helikopterissa ja muutama minuutti lentoon lähdön jälkeen varsinainen synnytys käynnistyikin. Poikavauva syntyi perätilasynnytyksenä 5 minuuttia ennen helikopterin laskeutumista Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle.

Lapin alueen pitkät etäisyydet ja ajoittain haasteelliset olosuhteet aiheuttavat muutamia matkasynnytyksiä vuosittain. Vuonna 2011 sairaalan ulkopuolisia synnytyksiä oli poikkeuksellisen paljon, tällöin 14 lasta syntyi sairaalan ulkopuolella. Suomalaisten ensihoitajien peruskoulutukseen kuuluu synnytysoppi ja vastasyntyneiden elvytys. Lisäksi lääkintähelikopteri FinnHEMS 51:n ensihoitajat ovat saaneet Lapin keskussairaalan synnytysosastolta koulutusta sairaalan ulkopuolella tapahtuviin synnytyksiin. FinnHEMS 51 lääkintähelikopteri on myös varustettu synnytykseen ja vastasyntyneen elvyttämiseen tarvittavilla välineillä.

Tapauksen jälkeen FinnHEMS 51:n ensihoitajat ja Lapin keskussairaalan synnytyslääkärit arvioivat tapausta lääketieteellisesti. Lopputuloksena oli, että lennonaikainen synnytys saattaa onnistua jopa paremmin, kuin aiemmin on arvioitu. Loppuraskauden aikaista helikopterikuljetusta harkittaessa on kuitenkin erittäin suositeltavaa harkita huolellisesti lentokuljetuksen edut ja mahdolliset riskit sekä varautua mahdolliseen lennon aikaiseen synnytykseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *