Oulun lääkärihelikopteritoiminnalle rakennetaan uusi tukikohta

Valtakunnallisesta lääkärihelikopteritoiminnasta vastaava valtionyhtiö FinnHEMS rakentaa Ouluun uuden tukikohtarakennuksen, joka valmistuessaan korvaa väliaikaisen parakkitukikohdan ja helikoptereiden pressuhallin. Uuden tukikohdan on määrä olla valmis kesällä 2024. FinnHEMS on aloittanut urakoitsijakilpailutuksen lääkärihelikopteritukikohdan rakentamiseksi.

Uusi tukikohta rakennetaan Oulun lentoaseman yhteyteen lähelle nykyistä tukikohtaa, Finavialta vuokratulle noin 9000 neliön tontille. Miehistötilat ja helikoptereiden tarvitsemat tilat käsittävän rakennuksen kokonaispinta-ala on vajaat 1400 neliömetriä. Oulun tukikohdan yhteydessä säilytetään pohjoisten lääkäri- ja lääkintähelikopteritukikohtien varakopteria, ja tulevaankin tukikohtarakennukseen sille rakennetaan säilytys- ja huoltohalli.

FinnHEMS on aloittanut urakoitsijakilpailutuksen lääkärihelikopteritukikohdan rakentamiseksi.

– Rakennuslupa on käsittelyssä ja toiveena on, että rakennustyöt päästään aloittamaan pian urakoitsijakilpailutuksen jälkeen ennen kesää, sanoo urakasta vastaava FinnHEMSin kiinteistöpäällikkö Kimmo Pendolin.

Hanketta viedään eteenpäin yhdessä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa.

Väliaikaisesta pysyvään tukikohtaan 

FinnHEMSin nykyinen Oulun tukikohta on toiminut tilapäisiksi tarkoitetuissa tiloissa Oulunsalossa vuodesta 2015 alkaen. Tukikohta koostuu miehistötilaparakeista ja helikopterin ja varakopterin pressuhallista. Uudet tilat muun muassa tarjoavat miehistölle asianmukaiset lepotilat sekä helikopterihallin.

– Nykyisen tukikohdan tilat eivät vastaa nykyaikaisia toiminnan tarpeita, vaan ympärivuorokautinen päivystystoiminta tarvitsee pysyvät, asianmukaiset tilat. Tukikohdan sijaintia on tarkasteltu ensihoitopalvelun ja lentotoiminnan näkökulmista ja on päädytty sijoittumaan lentoaseman läheisyyteen jatkossakin, kertoo Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ensihoidon toimialajohtaja palvelualuejohtaja Mirja Annala.

Vuonna 2022 Oulun tukikohta vastaanotti 1459 hälytystä, joista potilas kohdattiin 456 hälytyksellä. Potilaita kuljetettiin helikopterilla jatkohoitoon 55.

Lisätiedot:

Kimmo Pendolin, kiinteistöpäällikkö

kimmo.pendolin@finnhems.fi, p. 040 749 5950