HEMS – kiireellinen lääkärihelikopteri-toiminta

HEMS on kansainvälisesti tunnettu lyhenne englanninkielisistä sanoista Helicopter Emergency Medical Services.

HEMS – kiireellinen lääkärihelikopteri-toiminta

HEMS on kansainvälisesti tunnettu lyhenne englanninkielisistä sanoista Helicopter Emergency Medical Services.

Lääkärihelikopteritoiminnan tärkein tehtävä on tarjota korkealaatuisia ensihoitolääkäritiimin palveluita äkillisissä ja henkeä uhkaavissa tilanteissa osana ensihoitoketjua. Kansalaiset ovat ensihoitolääkäripalvelujen saajina mahdollisimman tasa-arvoisessa asemassa FinnHEMSin laajan toimintasäteen ja nopean reagointikyvyn ansiosta.

Aina lähtövalmiudessa

Helikopterit ja päivystävä miehistö ovat ympäri vuorokauden välittömässä lähtövalmiudessa. Helikopterin miehistö koostuu yleisimmin ensihoitolääkäristä, HEMS-ensihoitajasta tai HEMS-pelastajasta ja lentäjästä.

FinnHEMSin kaikki lääkäri- ja lääkintähelikopteriyksiköt hälytetään tehtäviinsä vasteaikamallilla. Siinä hätäkeskusjärjestelmä Erica hälyttää automaattisesti sen FinnHEMS-yksikön, joka tavoittaa hätätilapotilaan nopeimmin hyvinvointialueiden rajoista riippumatta.

TOP 5 hälytyssyytä

  1. Eloton/elvytys
  2. Tieliikenneonnettomuus
  3. Tajuttomuus
  4. Kaatuminen
  5. Aivoverenkiertohäiriö

Erityisosaaminen viedään potilaan luokse

Helikopterien ensisijaisena tehtävänä on kuljettaa hoito mahdollisimman nopeasti potilaan luokse.

Lääkärihelikopteritiimi on erikoistunut hoitamaan vaikeasti vammautuneita ja sairastuneita potilaita.

Yleisimmin yksiköitä hälytetään elottomien ja tieliikenneonnettomuuksissa vammautuneiden potilaiden luo. Useimmiten elottomuuden syynä on sydän- tai aivotapahtuma.

Yksiköt liikkuvat laajalla maantieteellisellä alueella ja siksi niillä on vahvaa kokemusta näistä potilasryhmistä. Potilas kuljetetaan jatkohoitoon sairaalaan tavallisimmin ambulanssilla FinnHEMS-yksikön ensihoitolääkärin saattamana.

Potilaskuljetukset helikopterilla ovat viime vuosina merkittävästi lisääntyneet. Kasvusuuntaus on huomioitu myös osana lääkärihleikopteritoiminnan tulevaisuuden stratetegiaa.

Helikopterilla erityisosaaminen voidaan viedä paikan päälle pitkienkin matkojen päähän. Yksiköillä on lisäksi välineistöä ja hoitomenetelmiä, joita ei ole muilla ensihoitoyksiköillä. Yleisesti ottaen FinnHEMS-yksiköt suorittavat hoitotoimenpiteitä, jotka voidaan rinnastaa tehohoidon aloitusvaiheessa tehtäviin toimenpiteisiin sairaalassa. Intubointi eli hengitysteiden varmistaminen hengitysputken avulla ja hengityskonehoidon aloitus ovat yksi yleisimmistä lääkäriyksiköiden suorittamista toimenpiteistä.

Suomessa valtaosa ensihoidon potilaista on tavoitettavissa helikopterilla 30 minuutin kuluessa hälytyksestä.

Kuljetus suoraan lopulliseen hoitopaikkaan

Helikoptereilla voidaan kuljettaa vaikeasti vammautuneet potilaat suoraan tarkoituksenmukaisimpaan hoitopaikkaan. Lääkärihelikopteri pystyy myös nopeasti tavoittamaan potilaat alueilla, joihin autolla saapuminen veisi liian kauan, kuten saarilla, erämaa-alueilla ja muissa vaikeapääsyisissä maastoissa.

Laadukas ensihoito säästää kustannuksia

Koska vaikeimmin vammautuneiden potilaiden ensihoito on keskitetty lääkärihelikopteritiimeille, heidän osaamisensa on erilaista kuin muilla ensihoitoyksiköillä. Näillä tiimeillä on vankkaa rutiinia ja erityisosaamista hätätilapotilaiden hoidossa, mikä syntyy vain palvelemalla laajaa väestöpohjaa, kuten lääkärihelikoptereissa tehdään.

Neuvoja ja tukea kentälle

Suomalaisen lääkärihelikopteritoiminnan erityispiirre on, että helikopteriyksikössä päivystävä ensihoitolääkäri tekee paljon puhelinkonsultaatioita ja -neuvontaa. Tukikohtien lääkärit antavat vuosittain noin 20 000 konsultointia ensihoitajille puhelimitse.

Kansainvälisesti tunnustettua toimintaa

Suomen HEMS-toiminta on kansainvälisesti huipputasoa monessa suhteessa. Lääkärihelikoptereissa työskentelevät lääkärit ovat pääosin anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäreitä. joilla on vuosien kokemus sairaalan ulkopuolisesta ensihoitotyöstä.