Lääkärihelikopteritoiminta käynnistyy Seinäjoella

Seinäjoen uusi lääkärihelikopteritukikohta aloittaa toimintansa vaiheittain lokakuun alussa. Tukikohta on Suomen lääkärihelikopteritoiminnasta vastaavan FinnHEMSin seitsemäs. Muut tukikohdat sijaitsevat Vantaalla, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Seinäjoen uusi lääkärihelikopteritukikohta vahvistaa Pohjanmaan ensihoitopalveluita. Lääkärihelikopteritukikohdan ensihoito tuotetaan yhdessä Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien kanssa.  

Toiminta lääkäriautolla aloitetaan 3. lokakuuta ja tukikohdan lentotoiminta alkaa 10. lokakuuta. Tukikohdan lääkärihelikopteri ja -auto ovat hälytysvalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa. Yksikössä päivystävät aina ensihoitolääkäri, lentäjä ja HEMS-ensihoitaja. Tukikohdan toiminta pyörii 20–25 henkilön voimin. Hälytystehtävien lisäksi tukikohdalla työskentelevä ensihoitolääkäri toimii konsultoijana alueen ensihoidolle.

Vuosittain noin 1500–2000 hälytystä laajalta alueelta

Seinäjoen FH40 -lääkäriyksikkö toimii poikkeuksellisesti peräti neljän yliopistosairaalan erityisvastuualueella. Yksikön toiminta-alue on erityisen laaja. Varsinkin syrjäseuduilla lääkärihelikopterin arvioidaan tilanteesta riippuen olevan nopein tapa saada ensihoito potilaan luo.

Arvioiden mukaan Pohjanmaan tukikohta saa vuosittain noin 1500–2000 hälytystä.

Lääkärihelikopteritukikohdat saavat hälytykset hätäkeskukselta, joka tekee hälytyksen riskiarvioon perustuen. Hätäkeskusjärjestelmä Erica hälyttää Pohjanmaan alueelle automaattisesti sen lääkärihelikopterin, joka tavoittaa hätätilapotilaan nopeimmin.

– Lääkärihelikopteritoiminta tuo pohjanmaalaisille sellaisen lääkärijohtoisen ensihoitopalvelun, jota aiemmin on tuotettu vain yliopistosairaala-alueilla. Uusi ensihoitolääkäriyksikkö kaventaa palvelujen saatavuuseroja ja parantaa ensihoitopalvelun laatua. Yksikön mukana tulee myös laaja ensihoitolääketieteen tutkimus- ja kehittämistyö, johon alueen kaikki ensihoitajat osallistuvat, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu.

Lääkärihelikoptereiden potilaskuljetukset kasvussa

Vaikka yksikön pääasiallisena tehtävänä on kuljettaa tehohoitotasoinen ensihoito potilaan luo, lääkärihelikopteri myös kuljettaa potilaita. Seinäjoen tukikohdan tehtäväprofiilissa kuljetusten ennakoidaan korostuvan, joten se nopeuttaa alueen hätätilapotilaiden hoitoon pääsyä.  

­– Helikopterikuljetuksen avulla hätätilapotilaat saavat nopeammin yliopistollisessa sairaalassa toteutettavan aikakriittisen hoidon, silloin kun sellaista tarvitaan, Hoppu sanoo.

Saavuttaa 80 prosenttia suomalaisista 30 minuutissa

Uusi tukikohta sijaitsee Ilmajoen Rengonharjun lentokentän alueella. Tukikohdan rakentaminen aloitettiin vuonna 2021. Eduskunnan oikeusasiamies on katsonut, että kansalaisten tasavertaisuus edellyttää uusien tukikohtien perustamista Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen. Sipilän hallituksen reformiministeriryhmä linjasi vuonna 2018, että uudet lääkärihelikopterit tulevat Seinäjoelle ja Kouvolaan.

Uuden tukikohdan myötä lääkäri- tai lääkintähelikopterit tavoittavat noin 80 prosenttia suomalaisista noin puolen tunnin kuluttua hälytyksestä.

– Suomalaiset arvostavat lääkärihelikopteritoimintaa. Taloustutkimuksen tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan 97 prosenttia suomalaisista pitää toimintaa tärkeänä ja sen olemme huomanneet myös siinä, kuinka alueen ihmiset ensihoidon ammattilaisista asukkaisiin ovat ottaneet FinnHEMSin vastaan ja toivottaneet tervetulleeksi, sanoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jari Huhtinen.

Tutkimus: Suomalaisten luotto lääkärihelikoptereihin säilyy vuodesta toiseen – kansalaisille toiminta edustaa tasa-arvoisuutta ja turvallisuutta

  • 97 % (2018: 99 %) suomalaisista on sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan lääkärihelikoptereita.
  • 87 % (89 %) kokee, että lääkärihelikopterit lisäävät heidän turvallisuuden tunnettaan.
  • 94 % pitää toimintaa vähintään kustannusten arvoisena. 
  • 67 % (85 %) mielestä tulisi säätää laki takaamaan toiminnan jatkuvuus osana terveydenhoitoon kuuluvaa kiireellistä ensihoitoa koko maassa.
  • 66 % (65 %) uskoo julkisten terveyspalvelujen laadun heikkenevän lähivuosina. Eniten epäilijöitä löytyy 35–64-vuotiaista, 16–24-vuotiaat nuoret ovat luottavaisimpia.
  • 37 % (36 %) suomalaisista tuntee tai tietää jonkun, joka on saanut lääkärihelikopterilta apua.

Lähde: Kansalaisten näkemykset lääkärihelikopteritoiminnasta. Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa elokuussa 2022, ja siihen osallistui 1 130 henkilöä. Vastaajat olivat 16–79-vuotiaita mannersuomalaisia.

Lisätietoja:

Jari Huhtinen, toimitusjohtaja, FinnHEMS Oy

jari.huhtinen@finnhems.fi, p. 040 720 9921

Sanna Hoppu, ensihoidon ylilääkäri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

sanna.hoppu@pshp.fi, p. 050 362 4711