Suomen lääkäri- ja lääkintähelikoptereiden lentotoiminta siirtyi FinnHEMSille

Lääkäri- ja lääkintähelikoptereiden lentotoiminta siirtyi kokonaan valtionyhtiö FinnHEMSin omaksi tuotannoksi 11. helmikuuta, kun FinnHEMSin ja lento-operaattori Babcock Scandinavian AirAmbulancen välinen palvelusopimus päättyi. Jatkossa valtakunnallista HEMS-lentotoimintaa kaikissa Suomen tukikohdissa, Ahvenanmaata lukuun ottamatta, operoi FinnHEMSin tytäryhtiö FinnHEMS Lentopalvelut Oy. 

FinnHEMSin uusi lentotoimintaorganisaatio on toiminnassa nyt kaikissa kuudessa tukikohdassa. Pohjoisissa tukikohdissa on vielä meneillään viimeisiä määräysten mukaisia lentävän henkilöstön konversiokoulutuksia. 

– Suuri hallinnollinen muutos vietiin läpi annetussa määräajassa, hyvin tiiviissä aikataulussa. Oman lentotoiminnan rakenteet ovat nyt koossa: henkilöstö, kalusto ja lentotoimintaorganisaatio käsikirjoineen, sanoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jari Huhtinen.

– Työ henkilöstöasioiden ja toiminnan kehittämisen parissa jatkuu.

Helikopterit ja lentohenkilöstö FinnHEMSille vaiheittain

Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi lääkärihelikopteritoiminnan lentotoiminnan muutoksesta vuonna 2019. Tavoitteena oli, että FinnHEMS tuottaisi lentotoiminnan vuodesta 2022 alkaen ja hankkisi siihen tarkoitukseen omat helikopterit sekä ohjaamomiehistöt. 

Vuoden 2020 syksyllä FinnHEMS hankki eteläisten tukikohtiensa operaattorin tytäryhtiökseen. Nyt loppuun viety muutos yhdisti pohjoisen alueen lentotoiminnan osaksi tytäryhtiö FinnHEMS Lentopalveluiden lentotoimintaorganisaatiota.

Pohjoisten tukikohtien lentävä henkilöstö siirtyi FinnHEMSille liikkeenluovutuksella. FinnHEMS on sopinut nyt käytössä olevien EC135- ja H145-helikoptereiden vuokraamisesta seuraaviksi viideksi vuodeksi väliaikaisratkaisuna ennen omaa helikopterilaivastoa.

Varsinaisesta ensihoidosta vastaavat jatkossakin yliopistolliset sairaanhoitopiirit ja Lapin sairaanhoitopiiri.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Jari Huhtinen, FinnHEMS Oy

jari.huhtinen@finnhems.fi, p. 040 720 9921