Lääkärihelikopteripalvelua SuomessaFinnHEMS 60 – Kuopio

Kuopion FH60 -tukikohta siirtyi syyskuussa 2019 Kuopion Kelloniemeen lääkärihelikopteritoimintaa varten suunniteltuun ja rakennettuun uuteen tukikohtarakennukseen. Kelloniemestä käsin FH60-lääkäriyksikkö palvelee aluettaan entistä paremmin.

Kaksikerroksisen tukikohtarakennuksen pinta-ala on 925 neliömetriä. Kopteri- ja autohallin lisäksi rakennuksessa on muun muassa toimistotiloja, luokkahuone, lääkevarasto sekä henkilöstölle tarkoitettuja tiloja.

Kelloniemen tukikohdasta lääkärihelikopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä Pohjois- ja Etelä-Savon alueet aina Varkauteen, Suonenjoelle, Outokumpuun ja Iisalmen saakka. Hälytyksiä tulee keskimäärin seitsemän vuorokaudessa ja vuodessa noin 2600. Useimmiten kyseessä on peruselintoiminnon häiriö kuten tajuttomuus, elottomuus tai hengitysvaikeus tai onnettomuus. Lääkärihelikopterin hälyttää paikalle hätäkeskus.

Henkilöstö ja vastuuhenkilöt

Lääkärihelikopteritoiminnassa tärkeää on saumaton yhteistyö eri alan ammattilaisten kanssa. Kuopion FinnHEMS 60 -tukikohdassa työskentelee yhteensä 32 henkilöä: 17 ensihoitolääkäriä, 6 lentäjää ja 9 HEMS-ensihoitajaa. Lisäksi FinnHEMSin lääketieteen ja lentotoiminnan asiantuntijat sekä lento-operaattorin asiantuntijat tekevät jatkuvasti töitä laadukkaan ja turvallisen lääkärihelikopteripalvelun ylläpitämiseksi.

Kuopion tukikohdan ensihoitopalvelusta vastaa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja lentopalvelusta Babcock Scandinavian AirAmbulance AB.


JOUNI KUROLA
Ensihoidon ylilääkäri

jouni.kurola(a)kuh.fi

HELENA JÄNTTI
Tukikohdan vastaava lääkäri

helena.jantti@kuh.fi