Lääkärihelikopteripalvelua SuomessaFinnHEMS 60 – Kuopio

FinnHEMS Oy rakennuttaa Kuopion Kelloniemeen uuden lääkärihelikopteritukikohdan, jonka on määrä valmistua kesäkuun 2019 loppuun mennessä. Toiminta siirtyy Kelloniemeen syyskuun 2019 lopussa. Kelloniemestä käsin FH60-lääkäriyksikkö palvelee aluettaan entistä paremmin.

Tällä hetkellä Kuopion tukikohta sijaitsee Rissalan lentokentän alueella Toivalassa. Tukikohta siirtyi Joroisista Rissalaan vuoden 2014 alussa. Siirron myötä aiempaa suurempi osa alueen asukkaista on lääkärihelikopteripalvelun piirissä.

Rissalan tukikohdasta lääkärihelikopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä Pohjois- ja Etelä-Savon alueet aina Varkauteen, Suonenjoelle, Outokumpuun ja Iisalmen saakka. Hälytyksiä tulee keskimäärin seitsemän vuorokaudessa ja vuodessa noin 2500. Useimmiten kyseessä on peruselintoiminnon häiriö kuten tajuttomuus, elottomuus tai hengitysvaikeus tai onnettomuus. Lääkärihelikopterin hälyttää paikalle hätäkeskus.

Henkilöstö ja vastuuhenkilöt

Lääkärihelikopteritoiminnassa tärkeää on saumaton yhteistyö eri alan ammattilaisten kanssa. Kuopion FinnHEMS 60 -tukikohdassa työskentelee yhteensä 32 henkilöä: 17 ensihoitolääkäriä, 6 lentäjää ja 9 HEMS-ensihoitajaa. Lisäksi FinnHEMSin lääketieteen ja lentotoiminnan asiantuntijat sekä lento-operaattorin asiantuntijat tekevät jatkuvasti töitä laadukkaan ja turvallisen lääkärihelikopteripalvelun ylläpitämiseksi.

Kuopion tukikohdan ensihoitopalvelusta vastaa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja lentopalvelusta Babcock Scandinavian AirAmbulance AB.


JOUNI KUROLA
Ensihoidon ylilääkäri

jouni.kurola(a)kuh.fi

PAMELA HILTUNEN
Tukikohdan vastaava lääkäri

pamela.hiltunen(a)kuh.fi